Eenzame autist op avontuur

Boekenpearls76 07 oktober 2025
Recensie van:
Eenzame autist op avontuur
Wat als je grootste droom ook je grootste angst is?
Auteur :
Robin Schalk
Robin Schalk is een Nederlandse auteur, creatieve duizendpoot, meubelmaker, fotograaf en reisadviseur.
Dit is zijn eerste non-fictieboek, na het schrijven van de thriller "Ziel zonder naam".
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback van de auteur ontvangen in ruil voor mijn recensie en deelname aan de blogtour.
Uitgeverij:
Uilenhof uitgeverij
Genre:
Non-Fictie
Cover en flaptekst:
Een prachtige foto van een rotsformatie onder een strakblauwe lucht. Een man vanaf de zijkant gezien tuurt in de verte. Nieuwsgierig naar dit verhaal.
Een informerende en diepgaande flaptekst.
De auteursfoto en informatie formatie vind ik een waardevolle toevoeging.
Quote:
Mooie quotes van google:
“Autisme: een ander perspectief op de wereld".
"Niet onbeleefd, maar eerlijk: autisme wil zeggen dat er een rechte lijn tussen denken en zeggen is".
"In een wereld van ruis, vinden autistische mensen een unieke symfonie van details".
"Er is geen autismestandaard, net zoals er geen mensstandaard is. Er zijn talloze manieren om een autistisch brein te hebben".
“Wees niet bang voor het verschil. Wees nieuwsgierig naar de unieke wereld die autisme biedt".
"Autisme is geen te repareren defect, het is een andere kleur in de menselijke regenboog".
"De meest krachtige verandering begint met begrip".
Schitterende quote uit het boek:
Pagina 349/350:
Door de aanpassingsproblemen die ik in het halfjaar na terugkomst ervaar, dwalen mij gedachten af naar nieuwe avonturen. Waar ik verwachtte dat mijn avontuur een nieuwsgierigheid zou bevredigen, brak het juist als een Tyrannosaurus Rex in mij los en brult het op de top van zijn longen om me heen. De Rex wil niet meer terug in zijn kooi, maar ontdekken hoe prachtig de natuur in Nieuw-Zeeland is. Of in die van Canada, Chili, Costa Rica, Argentinië, Peru. Hoe zou het zijn om te werken in het buitenland, Canada bijvoorbeeld? Gewoon voor een half jaar? Oké, een jaartje dan. Kan ik sparen voor een camper, die ik eventueel zelf zou bouwen, dan kan ik Canada verkennen, om via de VS naar Costa Rica te kunnen. Lekker doorrijden naar Brazilië, Peru, Chili. Een epische roadtrip, waarbij ik 20+ grenzen over moet steken. Om te eindigen bij de ijsschotsen in Argentinië. Mijn vingers glijden weer als vanouds over het toetsenbord en als de rook is opgetrokken, ligt er een planning voor een nieuwe reis langs de Pan-American snelweg. En waarom ook niet? Mijn baas zal me niet missen. Mijn huis kan ik verhuren. Ik kan nu beter met teleurstellingen omgaan, leg sneller nieuwe contacten. De T-Rex in mij rommelt. Is doodmoe, maar strijdbaar. Ruikt nieuwe kansen. Gromt. Beukt tegen de indeukende tralies aan en brult soms woest. Deze autist hunkert naar open road, vrijheid en nieuwe ervaringen. Geborgenheid en een warm huis mogen van mij overboord. Ik wil met een veel te lange baard en wat blikvoer in een oude camper herstellen van een wilde week met een Duitse schone, terwijl ik luister naar de stortregen midden in een groene vallei. De cirkel is met deze verlangens weer rond. De epiloog is een proloog geworden, waar de planning, voorpret en het sparen weer centraal staan. Heeft dit boek bij jou een T-Rex ontwaakt?
Mooie tekst:
Voor al de mensen die lijden onder eenzaamheid.
Het verhaal:
Robin, een eenzame introverte jongen met autisme, verliest zich uit angst liever in fantasieën over verre landen dan dat hij een voet buiten de deur zet. Maar hoe bouw je aan een leven als je jezelf niet begrijpt? Hoe breek je los van eenzaamheid, angst en verwachtingen? Op zijn vijfendertigste neemt Robin een radicaal besluit: hij zet zijn veilige bestaan op pauze om zijn grootste droom waar te maken – een soloreis naar Australië. Onderweg ontmoet hij mensen die hun stempel drukken op zijn avontuur: sommigen bieden steun op onverwachte momenten, anderen confronteren hem genadeloos met zijn eigen gedrag en zijn blik op de wereld. Maar elk contact – goed of pijnlijk – brengt hem dichter bij zichzelf. Eenzame autist op avontuur is geen standaard reisverhaal. Het is een meeslepend en inspirerend zoektocht naar verbinding, zelfacceptatie en de moed om angsten los te laten – verteld met humor, zelfspot en hartverscheurende eerlijkheid. De in Breda geboren Robin Schalk is een creatieve duizendpoot die zijn eigen meubels bouwt, een fotografie bedrijf heeft en van zijn passie zijn werk heeft gemaakt door te starten als reisadviseur. Hij schreef eerder de thriller Ziel zonder naam.
Mijn leesbeleving:
Dit boek is een krachtig geschreven verslag over het in de praktijk brengen van je levensgrote droom. Op reis door Australië.
Voor Robin is het ook een poging om uit zijn comfortzone te stappen en zijn angsten, die hem beperken in zijn sociale leven, te overwinnen. Want als je zoals Robin autisme hebt dan is je leven niet makkelijk. Ikzelf heb Niet Aangeboren Hersenletsel. Dat heeft veel parallellen met autisme. Om het tast en voelbaar te maken:
Je brein werkt continu over. Je wordt overweldigd door een nieuwe omgeving, een andere cultuur, taal en allemaal verschillende mensen en nationaliteiten. Dit geeft allemaal prikkels die diep inwerken op je sensorische en gevoelswereld.
Net alsof een schreeuwende en luid joelende menigte je hoofd binnen stapt en alles overneemt. waardoor je op slot slaat, letterlijk bevriest en niet meer in staat bent tot communiceren met woorden. Het vermoeit je maar slapen biedt geen rust of soelaas. Ook zelfzorg is nu extreem lastig. Eten en drinken is van secundair belang. Omdat je zo in beslag genomen en gehouden wordt door deze nieuwe ervaringen. Als een film zonder pauze. Ook stemmingswisselingen van sky high blij tot deep down bedroefd horen bij NAH en autisme.
Robins reis naar Australië is een zoektocht naar zelfacceptatie, verbinding en de moed om angst los te laten.
Tijdens zijn reis komt hij in contact met verschillende mensen. Sommigen bieden hem steun maar er zijn ook mensen die hem confronteren met zijn gedrag en kijk op de wereld. Heel vaak trekt Robin het boetekleed aan maar om eerlijk te zijn kreeg ik bij sommige reisgenoten tijgerachtige trekken. Ik trok hun karakter en waarmee zij Robin confronteerden slecht.
Ik wilde Robin beschermen en alles in mij schreeuwde het uit om andere mensen te doen inzien dat Robin een prestatie van wereldformaat uitvoerde. Door autisme sociaal niet vaardig maar toch continu mensen op zoeken voor contact. Dat kost hem bakken vol energie. Ik voelde dat aan van mijn kruim tot in mijn tenen.
Dit reisverslag in ik-vorm vind ik intens prachtig. Ik had het gevoel dat ik continu naast Robin in de camper zat. Alles was zo beeldend. Nog nooit was ik in Australië maar door dit boek te lezen heb ik het land met al mijn zintuigen leren kennen.
De prachtige flora en fauna, de iconische vergezichten, de gastvrije en hartelijke Australiërs, uitzonderingen daargelaten. De kennismaking met de cultuur en tradities van de oorspronkelijke bewoners de Aboriginals. Ik kreeg nog meer respect en bewondering voor hun leefwijze, spiritualiteit, geschiedenis en cultuur.
Ontzettend knap hoe Robin op goudeerlijke, pure, hartstochtelijke en enthousiasmerende manier verslag doet van zijn reis. Maar ook vecht met de demonen in zijn hoofd die hem de afgrond in wilden trekken. De manier hoe hij zijn innerlijk aftast en hoe hij zichzelf stap voor stap beter leert kennen en accepteren. Zijn manier van denken en doen reflecteert met mijn Niet Aangeboren Hersenletsel, PTSS en depressies.
Zijn ontdekte inzichten zijn opbouwend, helpend en vooruitstrevend. Zo had ik zelf jarenlang angst om de straat op te gaan. Totdat we een hond aanschaften. Nu durf ik weer naar buiten en heb ik vele nieuwe mensen ontmoet. Mijn wereld is groter geworden. Ook het reizen liet ik jarenlang links liggen door ziekte en tegenspoed. Maar de onvergetelijke autoreis door Zweden met mijn gezin was het waard om te maken. Ondanks het feit dat ik naderhand nog heel lang mijn energie opnieuw moest opbouwen. De ervaring was geweldig. Binnenkort gaan we weer.
Dit verhaal zit vol confrontaties met je eigen identiteit, de pure uitgelatenheid van een kind, zoektocht naar geluk, hartstocht, unieke en onvergetelijke ervaringen en levenslessen. Maar te meer is dit een boek over een jongeman die buiten de kaders en tralies van zijn gekooide bestaan durfde te gaan. Die de moed en het lef had om zijn horizon te verbreden ook al werd dat door angst en paniek tegengehouden.
Bedankt Robin Schalk dat ik jouw boek mocht lezen voor de blogtour.
Je bent een lichtend baken van hoop voor mensen in soortgelijke situaties.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een krachtig, overtuigend, beeldend, uniek, eerlijk, reflecterend reisverhaal. Vol levenslessen en nieuwe ervaringen. In een land met een adembenemend mooie flora en fauna, een rijke geschiedenis en cultuur. In vele opzichten de moeite van het afreizen naar en het bezoeken van waard.
Een aanrader dit boek.

Meer recensies van Boekenpearls76

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!