Donkere verhalen
Alweer een boek over ouder worden en terugkijken naar het verleden. Ik kies ze nochtans niet met opzet. De titel "het stenen matras" deed dat ook niet vermoeden. Het verhaal "het stenen matras" is één van de 8 korte verhalen die in deze bundel met de gelijknamige titel zijn opgenomen. Het vertelt over een vrouw die op latere leeftijd de man die haar ooit heeft verkracht vermoordt. De andere 7 verhalen zijn al even aangrijpend. De hoofdpersonages in deze kortverhalen kijken terug op hun leven en wat er hen toe heeft bewogen te doen wat ze deden. Een groot deel van ons leven wordt bepaald door wat ons overkomt en hoe we ermee omgaan. Naarmate we ouder worden maken we de balans op en, hoewel er veel uit het verleden verloren is gegaan, blijft ons toch nog heel wat bij, vooral de zaken die impact gemaakt hebben. Je bent voor Margaret Atwood's stijl of je bent er radicaal tegen. Ze laat je in elk geval niet onberoerd. Veel van wat ze schrijft moet niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk geduid worden. Horror, dood, ziekte of overspel, sex en leugens, niets blijft onbesproken.
Facit: Ik hou niet van haar Gotische, speculatieve fictie, maar dit boek kon ik appreciëren, tenminste toch veel van haar onorthodoxe maar realistische uitspraken. Kortom, donkere verhalen die nog iets donkerder zijn dan die van Roald Dahl.