Britse satire

Emma - 3 Stapjes Meer Emma - 3 Stapjes Meer
6 mrt 2024

Laat een vreemde nooit binnen voordat hij zich gelegitimeerd heeft: Een stelregel uit het laatste (12e) kortverhaal van het boek "De moord op Margaret Thatcher" van dame Hilary Mantel. Je weet immers nooit wie je zomaar binnenhaalt in huis. En welke desastreuze gevolgen dat kan hebben zoals hier. Tien jaar geleden veroorzaakte 'De moord op Margaret Thatcher" een heuse rel in Groot-Brittannië. Niet verwonderlijk als je de toon van de schrijfster bekijkt. Net als de elf andere verhalen in het boek, laat ook dit verhaal zich niet gemakkelijk lezen. De woorden zijn zo gekozen dat je steeds op zoek moet gaan naar de ondertoon, naar wat Mantel écht bedoelt. Deze verhalen doen dan ook denken aan Roald Dahl, niet alleen door de schrijfstijl, ook omdat het net als bij Dahl om sinistere verhalen gaat waarin de gebeurtenissen uit het leven van de auteur verwerkt worden.

Facit: Echte doordenkers waarvoor wij in de Lage Landen de Britse cultuur mogelijks te weinig kennen om de boeken van Hilary Mantel goed te kunnen doorgronden.

Meer recensies van Emma - 3 Stapjes Meer