Narigheid komt in drieën
Regelmatig zie je in het programma Spoorloos van Jaap Jongbloed kinderen die al jaren op zoek zijn naar hun ouders. Onbegrijpelijk vind ik het dat een vader of moeder zomaar zijn/ haar kind verlaat en nooit meer iets van zich laat horen. In Schuilplaat van Frances Greenslade lees je wat dit allemaal met een kind kan doen. De tienerzusjes Maggie en Jenny missen niet alleen maar hun moeder, maar ook liefde, aandacht, zekerheid, antwoorden en bovenal een schuilplaats, een thuis waar ze veilig en welkom zijn.
Maggie en Jenny groeien op in een liefdevol gezin. Het gezin heeft het niet breed, maar vader en moeder leren hun kinderen om met weinig tevreden te zijn. Wanneer vader bij een ongeluk om het leven komt, komt er een einde aan hun gelukkige bestaan. Moeder vind een baan als kok in een houthakkerskamp en mag haar twee dochters niet meenemen. Ze brengt de meisjes onder bij Bea en Ted, kennissen van haar overleden man. Het echtpaar ontvangt de kinderen niet bepaald met open armen. Moeder belooft te schrijven en geld te sturen, maar al snel stoppen de brieven. Bea en Ted accepteren de situatie, maar de zusjes krijgen het heel moeilijk. Jenny en Maggie praten er samen veel over of zij hun moeder moeten gaan zoeken, maar vinden eigenlijk dat een moeder op zoek moet gaan naar haar kinderen. “Zij is de moeder”. Drie jaar duurt het voordat Maggie besluit haar moeder te gaan zoeken. Drie lange jaren waarin er veel gebeurt en waarbij de meisjes hun moeder zo nodig hebben.
Schuilplaats is een prachtig boek. Een boek die je niet meer weg kunt leggen. Het verhaal leest als een waargebeurd verhaal en al snel ga je van de zusjes houden. De schrijfster weet op een mooie manier de gevoelens van de meisjes te beschrijven. Het is verstandig om een pak tissues bij de hand te houden. Verder heeft de schrijfster veel aandacht voor details. Zowel het landschap, leefomgeving als de tijd waarin het verhaal zich afspeelt worden heel mooi omschreven. Ik kreeg een heel goed beeld van het leven in de jaren 70 in Canada.
Op youtube staat en mooi filmpje over het boek. Bij het zien ervan wil je maar één ding en dat is het boek lezen om te weten hoe het verder met de zusjes afloopt. http://www.youtube.com/watch?v=7sZairXE3Lw.