Actueel en universeel

ElsDeveuster ElsDeveuster
30 mrt 2020

Dit boek verscheen voor het eerst in 1941. Het deed veel stof opwaaien gezien homoseksualiteit, voyeurisme, overspel, echtscheiding thema's zijn en er komen obscene scenes in voor.
Ondanks het feit dat het verhaal bijna 80 jaar oud is is het niet gedateerd. Met de thema's zijn we nu meer vertrouwd, ze choqueren ons niet zo meer als toen.
Het boek telt slechts vier hoofdstukken. Meteen wordt aan de lezer voorgelegd waar het verhaal naartoe gaat en wie de hoofdrolspelers zijn. Twee officieren, een soldaat, twee vrouwen, een Filipijn en een paard. "Zo is er in een plaats in het zuiden enkele jaren geleden een moord gepleegd".
De auteur houdt de lezers geboeid tot het einde want pas op de laatste pagina vindt de aangekondigde moord plaats. Alle personages hebben potentieel om te moorden of om vermoord te worden.
De stijl leest prettig soms versnelt of vertraagt de tijd in het verhaal subtiel kabbelt het voort.
Alle personages hebben een vrouwelijk of mannelijk kantje maar McCullers laat de vrouw als het sterke geslacht uit haar verhaal komen.
De fond van het verhaal dat McCullers vertelt is dat lust naar liefde, lichamelijkheid, verliefdheid, de drive zijn van elk doen en laten.
Het boek is meer dan het lezen waard want nog steeds actueel en universeel.

Meer recensies van ElsDeveuster