Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Leuke poging, maar Christie benaderen is er nog niet bij …

Filip C. 10 juni 2024
Met de Christiemoorden waagt auteur Dominique Biebau zich aan een thriller in de stijl van de grote Agatha Christie. Benieuwd of de auteur geslaagd is in het opzet?
De cover van het boek is sober, opvallend rood met witte letters voor de titel en zwarte voor de naam van de auteur enkel aangevuld met een tekening van een boek dat door de klep van een brievenbus uitsteekt. Op dat vlak is de opdracht al geslaagd.
Het verhaal draait rond Judith, de bibliothecaresse van het kleine dorpje Mollendaal. Zij ontvangt in de brievenbus van de bib oude exemplaren van Agatha Christie verhalen. Wanneer na het ontvangen van een boek telkens iets bijzonders gebeurd in het dorpje, gaat Judith met de dames van leesclub “Met thrillerende vingers” op onderzoek uit. Is er een verband tussen de boeken en de gebeurtenissen? Waarom worden de boeken aan Judith bezorgd? En wie is verantwoordelijk voor deze bizarre combinaties?
Inhoudelijk heeft het boek nog niet de allure van de werken van Agatha Christie, en dat zal ook niemand verwachten. Het is echter wel een aangenaam verhaal dat zich vlot laat lezen en voor echt leesplezier zorgt. De personages zijn goed gekozen, ze zijn een samenraapsel van unieke figuren. Het leesclubje is een mooie dekmantel om een roddelclubje te maskeren. Ook de stijl sluit aan bij de traditionele Christie-verhalen: geen ingewikkelde verwikkelingen, maar heldere gebeurtenissen: feiten waarvoor een duidelijke oorzaak gezocht wordt. Ook de traditionele verwarring en dubbelzinnigheid “is hij of zij nu dader of slachtoffer” die in vele AC-verhalen terugkeert, is in dit verhaal te ontdekken. Ook in dit opzet is de auteur toch enigszins geslaagd.
Blijft natuurlijk het eindoordeel en dat blijkt zeer zwaar. Dominique Biebau schreef een mooi verhaal, met de nodige doordenkers en verwijzingen. De grote Agathe Christie benaderen blijft echter een ijdele hoop. Heb ik genoten van het verhaal? Absoluut, maar er moet nog veel “water door de Schelde vloeien” om Agatha Christie te benaderen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Filip C.

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?