Om even te ontspannen
“Schotse dromen” is het eerste deel uit de reeks die Marianne Hoogstraaten schreef rond de Lady’s van Carnoch Castle. Eerder verschenen de boeken ook al onder het pseudoniem Lexie Scott voor uitgeverij De Verhalenfabriek.
De zussen Davine en Shona MacBride nemen afscheid van hun society-leven in London om zich te vestigen op Carnoch Castle in de Schotse hoogvlakte. Het kasteel staat al enkele jaren leeg maar blijkt de geboorteplek van Davine te zijn waardoor zij als oudste erfgenaam plots Liard van de MacBride-clan wordt. Dat valt niet in goede aarde bij de broers Roger en Dougal MacKinsey, die net hun vader begraven hebben op grond van de MacBride-clan omdat ze aansprak meenden te maken op het grondgebied. Hoe zullen de twee families met deze situatie omgaan? En hoe zal een dame, die nooit eerder in Schotland woonde, de rol van Liard tot een goed einde brengen?
Schotse dromen is een mooi verhaal waarin de auteur ons meeneemt doorheen enkele Schotse tradities. Familie-eer is een belangrijk woord bij de Schotten en hun clan is heilig. En dat weet de auteur goed weer te geven. De personages zijn, misschien iets over getypeerd, maar in een ontspannend boek mag dat geen probleem geven. De broers MacKinsey zijn elkaars tegenpolen, waar de zussen MacBride elkaar heel goed aanvoelen en daardoor heel wat situaties naar hun hand weten zetten. De locaties worden uitgebreid beschreven en geven een mooi beeld aan de lezer over de plaats waar de gebeurtenissen zich afspelen. Het ruwe Schotse landschap laat zich ideaal lenen voor het verhaal. De schrijfstijl van Marianne Hoogstraaten past wonderwel bij het onderwerp. Geen hoogdravende teksten, maar gewoon dagelijkse taal die vlot wegleest en je al snel de tijd doet vergeten. Verwacht dus geen hoogstaande literatuur, maar als tussendoortje om even iets als ontspanning te lezen, is dit boek zeker een aanrader.