Heerlijk leesvoer

Greet Braem 22 oktober 2023 Hebban Team
De Brit Stig Abell (1980) is auteur en literair journalist. Hij werkte als redacteur bij de literaire bijlage van The Times en is een van de presentatoren van de ontbijtshow op Times Radio. Hij is een echte liefhebber van thrillers en detectives, iets wat niet alleen duidelijk wordt in Dodelijke afloop, maar ook specifiek genoemd wordt in het nawoord ervan. Het boek werd door Ingrid Zweedijk naar het Nederlands vertaald.

Abell neemt ons mee naar Londen, waar we kennismaken met Jake Jackson, veertiger en succesvol rechercheur. Zijn oom, met wie het contact nochtans verwaterd is, laat hem al zijn bezittingen na, onder andere een afgelegen boerderij ver van de bewoonde wereld. De relatie met zijn vrouw is op sterven na dood en dus beslist Jake om alles achter zich te laten en zich te vestigen in Little Sky. Hij kan best wennen aan zijn nieuwe spartaanse leven, zonder werkdruk en deadlines, maar wanneer hij een zak met menselijke botten vindt, belandt hij toch weer midden in een onderzoek.

Het aantal personages in Dodelijke afloop dat naast Jake een rol opeist, is heel overzichtelijk. Er is de vrouwelijke dierenarts Livia met wie het meteen allerbest klikt, daarnaast de bereidwillige klusjesman die steeds een helpende hand toesteekt, de bazin van een winkel/bar die niet zo nors is als ze in eerste instantie lijkt. En natuurlijk is er de plaatselijke agent die het wel fijn vindt een ex-rechercheur aan zijn zijde te hebben. De personages worden niet overmatig uitgewerkt, maar zijn toch geen vlakke figuren, ze vervullen hun rol.

Wanneer Jake rust in zijn hoofd nodig heeft, trekt hij zich terug in zijn bibliotheek. De boeken die zich daarin bevinden, spelen echter niet zo’n grote rol in het verhaal als de achterflap doet vermoeden. Het noemen van vele thrillerauteurs en hun personages zorgt vooral voor herkenning.

De nieuwe omgeving waarin de ex-rechercheur zich bevindt, krijgt van Abell veel aandacht. De bossen, de rivier, het dorp, alles komt voor de ogen van de lezer tot leven. De rust en zelfs eenzaamheid blijven niet verborgen. De sfeer is soms aangenaam en sereen, soms mysterieus en dreigend. De beschrijvingen zijn talrijk, maar toch voelt het boek nooit traag aan en weet de auteur de vaart erin te houden. En dat is best knap, want spannend is het boek het grootste deel van de tijd niet, en dat komt vooral doordat Jake zich met een zaak uit het verleden bezighoudt. Het tij keert wanneer hij zelf bedreigd en aangevallen wordt. Naar het einde toe is de spanning zelfs te snijden, zodat ook de thrillerlezer die dat specifieke punt het belangrijkste vindt aan zijn trekken komt.

Dodelijke afloop is heerlijk leesvoer, vlot geschreven, altijd meeslepend en met een spannende finale. Op dit moment werkt Abell aan een tweede boek met Jake Jackson in de hoofdrol, hopelijk wordt dat net zo genieten.

[boek gelezen voor het reviewteam van HarperCollins, waarvoor dank]

Meer recensies van Greet Braem