Advertentie

De familie Moriarty: wie kent ze niet? Het Australische gezin heeft vast een schrijversgen geërfd, want minstens drie zussen schrijven het één na het andere (bestseller)boek. Zo ook de jongste van het stel: Nicola Moriarty. Waar Moriarty vooral bekend staat om haar feelgood boeken, zo schreef ze met De Ex haar eerste thriller. Hoewel.. eerder een roman met een vleugje thriller-eigenschappen. Toch is het de zinderende, onderhuidse spanning die De Ex het lezen waard maakt.

Terwijl haar Tinder-date niet kwam opdagen, kan Georgia haar geluk niet op! Ze ontmoet diezelfde avond Luke; haar reddende engel met wie ze direct een klik ervaart. Al na een paar dates wordt de relatie heel hecht. Georgia weet het zeker: hij is de ware! Toch blijkt er een addertje onder het gras als ze er achter komt dat Luxe een ex heeft die maar niet kan accepteren dat hij bij haar weg is. Het begint met nare appjes naar Luke, maar Cadence gaat al snel verder en verder om ook Georgia het leven zuur te maken. Georgia vindt briefjes onder haar ruitenwisser, ze wordt bespied in cafés, er wordt ingebroken in haar huis. Het gaat van kwaad tot erger en Georgia voelt zich nergens meer veilig. Ze kijkt constant over haar schouder, en ze raakt meer en meer vervreemd van haar omgeving.

Moriarty heeft Georgia neergezet als precies het juiste personage voor dit verhaal; een sterke, onafhankelijke vrouw maar ontvankelijk voor manipulatief gedrag. De lezer zal niets anders dan sympathie voor Georgia voelen. Moriarty’s schrijfstijl is sterk. De dialogen vlot. De bijrollen complementair. Ook wanneer die niets te maken hebben met het stalkgedrag, dragen die bij aan het beter leren kennen van Georgia’s warme persoonlijkheid. Vooropgesteld: dit boek is een tikkeltje voorspelbaar. Toch heerst er in het gehele boek een onderhuidse spanning, die ondanks de voorspelbaarheid, de lezer in z’n greep houdt. Moriarty wacht precies lang genoeg om die voorspelbaarheid om te wenden tot een interessante plottwist. Scenes gaan soepel en vlot in elkaar over, waardoor de lezer nergens verveeld raakt en de drang voelt om alsmaar door te lezen. Vooral het slotdeel weet met de juiste vaart de naderende ontknoping te onthullen.

Spannend? Niet echt. Meeslepend? Zeker! Liefhebbers van het feelgood-genre die op zoek zijn naar een beetje éxtra, zullen met De Ex zeker niet teleurgesteld worden. Het is een pakkend verhaal die nergens té heftig wordt. De boeiende schrijfstijl van Moriarty neemt je mee en houdt je vast tot het tevreden einde.

Reacties op: Zinderende, onderhuidse spanning die De Ex het lezen waard maakt

40
De ex - Nicola Moriarty
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners