Een liefdesroman over rouw en de kracht hervinden om opnieuw te beginnen

Jacky van Dijk 05 oktober 2025
3,5 sterren

Brittainy C. Cherry staat bekend om haar meeslepende en emotioneel geladen romans, en Het verleden van jou en mij vormt daarop geen uitzondering. Dit eerste deel in de Elements-serie verdient een plek in de kast van lezers die houden van aangrijpende verhalen over liefde, verlies en de weg naar herstel. Fans van Colleen Hoover en Rebecca Yarros zullen zich zonder twijfel verliezen in dit indringende verhaal.

In deze roman volgen we Tristan, een man die na een verschrikkelijk verlies nauwelijks nog overeind blijft. Hij heeft alles en iedereen van zich afgestoten en leeft als een schim van de man die hij ooit was. Elizabeth probeert ondertussen haar leven opnieuw vorm te geven en haar dochtertje een stabiele toekomst te bieden, terwijl ze zelf worstelt met haar eigen verdriet. Wanneer hun paden kruisen, lijkt het alsof twee kapotte werelden elkaar raken. Wat begint als een botsing, groeit langzaam uit tot verbondenheid en de voorzichtige vraag of geluk en liefde na alles wat ze hebben meegemaakt nog mogelijk is.

Cherry weet de relatie tussen Tristan en Elizabeth met emotionele diepgang te beschrijven. Hun interacties zijn rauw en tegelijk teder. De chemie is onmiskenbaar, al gaat de ontwikkeling van hun relatie soms wel erg snel. Dat voelt niet altijd even realistisch, maar binnen dit genre is dat vaker het geval. Toch had het verhaal aan kracht gewonnen als Cherry iets meer tijd had genomen om hun band te laten groeien. Nu voelt het soms alsof emoties en situaties elkaar in hoog tempo opvolgen.

Wat opvalt is hoe subtiel Cherry de verschillende manieren van rouw neerzet. Tristan kiest voor muren en afstand, Elizabeth voor vechten en overeind blijven. Juist dat contrast maakt hun band geloofwaardig en gelaagd. Toch heeft Cherry ook een zwak voor drama, en dat merk je in de tweede helft. De plottwist voelt wat cliché, maar maakt ergens ook wel het cirkeltje rond. Het is een wending die je al aan ziet komen en daarna vooral dient om de dramatische spanning op te voeren. Het geeft in elk geval genoeg stof voor de klassieke Third Act Break-up, waarna alles uiteraard weer op zijn pootjes terechtkomt. Het dramagehalte is dik aangezet, soms zelfs wat soapachtig, waardoor de subtiliteit van het begin verloren gaat. De emoties zijn groot, de pijn intens, maar ook een tikje overdreven.

Met Het verleden van jou en mij levert Brittainy C. Cherry meer dan een romance. Het is een meeslepende roman over rouw en de kracht hervinden om opnieuw te beginnen. Een verhaal dat harten breekt en weer lijmt. En als je het hoge dramagehalte voor lief neemt, voelt het als een rollercoaster van een verhaal.

Meer recensies van Jacky van Dijk

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!