Advertentie
    Kamila Straatsburg Hebban Recensent

‘Keep Calm and Read Books’ is het advies van de schrijfster Aline van Wijnen op haar Facebookpagina voor ons allemaal in de tijden van het coronavirus. En het is een van de betere adviezen in deze vreemde tijd van onrust en angst. Van Wijnen kan het weten, haar nieuwste boek Bestemming geluk leent zich als geen ander om de zware wolken in de hoofden van haar vrouwelijke lezers te doen verdwijnen. Het boek is een feelgoodroman van het zuiverste water, maar ook veel meer dan alleen dat.

Hoofdpersonage Melanie is op het eerste gezicht een irritant persoontje: een moreel hoogstaand iemand met overvloed aan geld en een hinderlijk overschot aan klassieke smaak. Melanie heeft de juwelierszaak van haar vader overgenomen en leeft haar leventje omringd met diamanten en edelstenen in klassieke slijpvormen en zettingen. Haar kast is gevuld met klinkende namen zoals Bulgari, Versace, Prada, Armani en Chanel, en haar eetgewoonten en wijnvoorkeuren zijn even verfijnd als kostbaar. Enfin, de eerste 50 pagina’s gaat de lezer niet van haar houden, ondanks dat ze wegloopt van haar eigen bruiloft en haar aanstaande echtgenoot – jawel, een super-de-luxe model uit de stal van hoogstaande jonge ondernemers en ook nog bijzonder knap – met mond vol tanden voor het altaar laat staan.

En dan, net wanneer de lezer begint te denken dat Melanie een saai, voorspelbaar en belerende persoontje is, wordt ze hals over de kop verliefd op een goedgebouwde koerier die elke dag in haar winkels de pakketjes komt ophalen. Op dat moment verandert het boek en krijgt het verhaal een onverwachte diepgang. De irritante Melanie wordt in haar liefde voor de Wit-Russische vluchteling Alex een vrouw van vlees en bloed, eentje die zeer geloofwaardig opgaat in haar liefde en de juiste keuzes maakt.

Alex is vanaf de eerste kennismaking een gelaagd en interessant personage, vol duistere schaduwen en geheimen. Ook de overige personages van het boek spatten van de regels af. Zoals Olivia, aankomend schrijfster en beste vriendin van Melanie, met haar geobsedeerde gedrag en vele, zeer realistische verwijzingen naar de wereld van de uitgevers, recensenten en social media. Het is allemaal zo geloofwaardig en echt beschreven dat de lezer direct bedenkt dat het hier om eigen ervaring van de schrijfster gaat. Het mondaine wereldje dat Melanies oude leven vertegenwoordigt, haar ouders en voornamelijk haar zuster – vol met luxe, maar koel, pretentieus en leeg. En uiteindelijk de relatie van Alex en Melanie. Zo anders, natuurlijk, mooi en vanzelfsprekend. Maar dan komen de geheimen van Alex boven water en daarmee het onvermijdelijke conflict tussen de minder fraaie realiteit en de hoogstaande morele normen van Melanie.

Bestemming geluk is een warm, intelligent verhaal met (voor de verandering) een hoofdpersonage dat zich niet uitsluitend bezig houdt met seks en de vrijheid om van zoveel mogelijk partners te wisselen in een zo kort mogelijke tijd, maar een die bewust nadenkt over haar keuzes en over de gevolgen die ze zullen hebben op haar hele leven. De taal van Van Wijnen is elegant en helder, het boek leest zeer aangenaam zonder simplistisch te zijn met een prettige, blijmakende sfeer. Dit boek is precies wat een feelgoodroman moet zijn, en meer dan dat. Dus: Stay Calm and Read, en kies voor een goed boek. Bestemming geluk van Aline van Wijnen zal je hart verlichten.

Reacties op: Warm en intelligent verhaal over belangrijke keuzes

35
Bestemming geluk - Aline van Wijnen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker