Advertentie
    Kamila Straatsburg Hebban Recensent

Het is heel fijn om een debuut mee te maken dat staat als een huis. Vanaf de eerste tot en met de laatste pagina is De macht van K. een buitengewoon pakkende, realistische thriller in het genre van “big brother is watching you”. En daar blijft het niet bij, naast kijken geeft het verzamelen en oneigenlijk gebruiken van de big data vrijwel onbeperkte mogelijkheden aan diegenen die de datastroom bezitten en beheren. En ja, dat is de macht van K., of van een willekeurig andere initiaal, vul maar in. Degene die over de informatie beschikt, beheert de wereld.
Een huiveringwekkend actueel thema, tot in detail en waarheidsgetrouw uitgewerkt door Jens Vern, een nieuwe, helder stralende ster aan de firmament van nederlandstalige thriller.

De pas afgestudeerde Tim wordt, ondanks zijn magere studieresultaten, verrassend genoeg ingelijfd door een prestigieuze IT-bedrijf van The Keeler Company in Washington. Sky is the limit, geld, luxe appartement, snelle promotie en talloze voordelen glimlachen Tim toe en ogenschijnlijk hoeft hij er eigenlijk maar relatief weinig voor te doen. Voor de lezer voelt het vanaf begin licht ongemakkelijk aan, iets klopt niet aan de gehele plaatje. Op het moment waarop Time een mysterieuze man ontmoet die meer lijkt te weten over de Keeler organisatie dan goed voor hem is, komt de lezer in een maalstroom van verrassende gebeurtenissen die langzaam, sluier per sluier ontmaskeren wat er schuilt achter de macht van K.
Meedogenloos en hard zijn de mensen die heersen over de informatie. Verzamelde big data van de miljoenen gebruikers, tot in de perfectie samengestelde en bruikbare profielen waarmee iemand zonder scrupules en geweten kan heersen over de wereld. En een paar mensen die het misbruik proberen te stoppen.

In korte, overzichtelijke hoofdstukken met wisselende vertellers, plaatsen en tijden, wordt het verhaal in een adembenemend rap tempo verteld. De protagonisten zijn levendig, realistisch, sympathiek ondanks - of misschien juist dankzij - hun fouten, twijfelingen en zwakheden. De plot is goed uitgewerkt en alleszins acceptabel. Nergens doet het verhaal gekunsteld of amateuristisch aan. Alles is tot aan detail kloppend en geloofwaardig, zelfs de restaurants, hotels en eethuizen zijn op de realiteit gestoeld en op de naam vindbaar.
De macht van K. kan vergeleken worden met de beste hedendaagse thrillers en komt zegevierend uit de vergelijking. Het is te hopen, dat Jens Vern een vruchtbare pen bezit en dat de lezers spoedig meer van dit niveau werk voorgeschoteld krijgen.

Reacties op: Angstaanjagend realistisch, een top thriller van Nederlandse bodem

108
De macht van K. - Jens Vern
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker