Advertentie
    Kamila Straatsburg Hebban Recensent

Voor de liefhebbers van een verfijnde psychologische thriller, een debuut van Helen Monks Takhar, De Stagiair.

Een niet te stuiten conflict tussen de hoofdredactrice Katherine, ruim twintig jaar bezig om het magazine Leadership in het leven te houden, wat mede door de veranderende marktomstandigheden een steeds moeilijker taak begint te worden en een aankomend nieuw talent in de persoon van Lily, een stagiaire en tevens het nichtje van de baas/eigenaar.

Het conflict is vrijwel vanaf de eerste seconde duidelijk, mede door enorme verschillen in de opvattingen, manier van het leven, verschillende waarden en vooroordelen. Aan een kant staat Lily, een typisch millennial, met compleet irritante sneeuwvlokken mentaliteit, extreem correct, gevoelig, milieubewust, zelfbewust en vooral verongelijkt, doordat ze er van overtuigd is dat de oudere generatie alles bezit waar zij recht op heeft.
Aan de andere kant is Katherine, een ietwat uitgeblust, in alcohol en seks gedompeld personage, vol met vage verlangens naar vergane jeugd en tijden waarin alles makkelijk, spontaan en spannend was, paranoïde (terecht) en wantrouwend, maar ook eenzaam en wanhopig op zoek naar een vriendin, een soulmate, medestrijder die het magazine Leadership de oude glorie terug zal geven.

Ondanks dat Lily zich poeslief en toegankelijk opstelt, gebeuren er vrijwel direct kleine, onverklaarbare maar zeer vervelende zaken die Katherine in kwaad licht zetten op haar werk. Geteisterd door een recentelijk burn out, staat zij sowieso niet stevig in haar schoenen en wordt door kleine tegenvallers doeltreffend ondermijnd. Aan de andere kant heeft ze een bijna zielige verlangen naar een vriendin en voelt zich naast een gezonde argwaan en afkeer, ook aangetrokken tot Lily. Dan betrekt Lily ook de partner van Katherine in haar geraffineerde web en wordt het verhaal steeds grimmiger.

De Stagiair is een fascinerend verhaal over de krachtmeting tussen twee generaties, hard en genadeloos in beeld gebracht door Helen Monks Takhar, voor de liefhebbers van een ingenieus opgebouwd, sluipend, intens spanning.
De personages en hun handelingen zijn misschien niet overal even geloofwaardig, wel mateloos interessant en rijk gelardeerd, vervuld met sterke gevoelens en een exceptioneel overlevingsdrang.
En wat zich een hele tijd laat lezen als een meedogenloos, van haat vervulde strijd tussen de vertrekkende en aankomende generatie, heeft op de laatste pagina’s voor de lezer nog een stevige verrassing in petto.

Reacties op: Dodelijke krachtmeting tussen twee generaties

78
De stagiair - Helen Monks Takhar
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners