Tegenvaller
Millie Bobby Brown is een Britse actrice, voornamelijk bekend van de populaire Netflixserie Stranger Things. ‘Nineteen steps’ is gebaseerd op het verhaal van haar grootmoeder, maar werd eigenlijk geschreven door Kathleen McGurl. De auteur verdiende wat mij betreft wat meer krediet door ook op de omslag te mogen verschijnen maar goed, ik neem aan dat het boek beter verkoopt wanneer je er enkel de naam van een Emmy-bekroonde actrice op drukt.
‘Nineteen steps’ speelt zich af in 1942 in Londen. Hoofdpersonage Nellie Morris en haar familie leven in quasi voortdurende angst en dreiging van luchtaanvallen door Duitse gevechtsvliegtuigen. Midden in al dit oorlogsgeweld leert ze al snel Ray Fleming kennen, een Amerikaanse gevechtspiloot.
Je voelt dat het verhaal beetje bij beetje opbouwt naar iets dat het drastisch zal veranderen en dat maakt het interessant om door te lezen. Voor mij persoonlijk vond ik het echter vaak te ‘soft’ uitgewerkt. Af en toe net iets té melig en té rooskleurig gezien de periode en plaats waar het verhaal zich afspeelt. Wat mij vervolgens echt mateloos irriteerde, was de lichtzinnigheid na de gebeurtenis. Hoe de personages er plots heel makkelijk lijken over te gaan. Heel vreemd vond ik dat, want het is toch een groot iets in dit verhaal. Dit alles had naar mijn mening veel beter kunnen worden uitgewerk. Er had best wat meer dramatiek en gevoel mogen liggen in ‘the aftermath’.
De allerlaatste stukken en het einde van het verhaal laten mij nog gefrustreerder achter. Iets met te veel impulsieve, oppervlakkige personages en té simpel geschreven. Hoe dan ook leest het boek daardoor vlot weg en het is ook mooi vormgegeven (sprayed edges), voor wie daar belang aan hecht. Inhoudelijk heb ik al veel betere oorlogsromans gelezen en dus balanceert dit boek uiteindelijk op de magere 1-2 sterren voor mij. Het is de inhoud die telt en daar weegt een beroemde ‘auteur’ en een aantal gekleurde bladzijden niet tegenop.
Millie Bobby Brown is ongetwijfeld een goede actrice en Stranger Things een bijzondere serie (moet nog kijken, staat op die eindeloze kijklijst), maar op een tweede boek zit ik niet echt te wachten.