Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Historische jeugdroman over 5 Nederlanders die in 1722 achterblijven op een eiland in de Stille Zuidzee

Liesbeth Jochemsen 23 december 2021 Auteur
Ik kocht dit boek met een boekenbon die ik kreeg van een collega. Dankjewel, Mariska!
Het boek begint in 1722. Roemer, een jongen van een jaar of vijftien, is samen met zijn broer Pieter matroos op één van de schepen van Jacob Roggeveen. Ze zijn op zoek naar het Zuidland, waarvan wordt gezegd dat er goud is. Midden op de Stille Zuidzee leeft de bemanning in erbarmelijke omstandigheden. Zo heerst er scheurbuik, het eten is bedorven en ze worden afgebeuld. Als tijdens een storm één van de schepen vergaat besluit Roemer om weg te lopen. Met vier anderen belandt hij op het koraaleiland Takapoto, tegenwoordig onderdeel van de King George eilanden.
Het eiland is niet onbewoond en om te overleven moeten ze vrede sluiten met de lokale bevolking. Dit gaat met vallen en opstaan. Er blijken grote cultuurverschillen te zijn, dievoor misverstanden zorgen. Roemer sluit vriendschap met Nu’i, een meisje van zijn leeftijd. Zij leert hem alles over haar cultuur en taal en over het eiland. Van haar leert hij dat de haaien die om het eiland cirkelen minder gevaarlijk zijn dan een ander gevaar dat hen bedreigd.
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel vertelt over de scheepsreis. Dat gedeelte lijkt veel op andere (jeugd)boeken daarover. De andere delen vertellen over hoe de vijf Nederlanders op het Polynesische eiland proberen te integreren en overleven. De auteur heeft duidelijk onderzoek gedaan, wat achterin het boek ook wordt vermeld, en schrijft met veel kennis en respect over het eiland Takapoto en haar bewoners.
Meest van de tijd volgen we Roemer, maar sommige gedeeltes zijn vanuit Nu’i geschreven. Op die manier lees je hoe de lokale bevolking de komst van de witte vreemdelingen ervaart. Dit op feiten gebaseerde verhaal krijgt hierdoor twee kanten.
Het boek eindigt met een epiloog, waarin wordt verteld hoe het verder is gegaan. Dit vond ik zelf een leuke toevoeging, omdat je als lezer echt nieuwsgierig achterblijft. Die nieuwsgierigheid wordt door de epiloog enigszins bevredigd.
Dit boek is een jeugdboek, wat ook blijkt uit de woordenlijst die achterin is opgenomen. Daar staan niet alleen lokale woorden in, maar ook woorden die de meeste volwassenen waarschijnlijk wel zullen kennen. Tegelijkertijd is dit boek niet voor tere kinderzieltjes. Gruwelijkheden worden gewoon beschreven. Zo is er bijvoorbeeld een scene waarin iemand door de haaien wordt verslonden.
Achterin het boek is een verantwoording opgenomen. Hierin wordt verteld over de historische feiten waarop dit boek is gebaseerd.
De titel slaat op de vele haaien die rond eiland Takapoto leven. Het is een benaming die de Nederlanders aan het eiland gegeven zouden kunnen hebben. Op de cover, die vooral donkere blauwgroene tinten bevat, vaart een schip uit de achttiende eeuw richting een tropisch eiland. Op de voorgrond zie je haaienvinnen. Er hangt een donkere, dreigende lucht. Het is duidelijk dat er storm op komst is. Een storm die niet alleen letterlijk uitbreekt, maar ook figuurlijk. Het leven van hoofdpersoon Roemer zal voorgoed veranderen, net als het leven van de eilandbewoners.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Liesbeth Jochemsen

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!