Advertentie

Een heerlijk vervolg op Knielen op een bed violen. Margje is een streling langs je wang. Een verhaal over een heel leven.

In 2005 verscheen Jan Siebelinks boek Knielen op een bed violen. Deze roman kreeg de AKO Literatuurprijs. Het werd een bestseller en misschien het beste boek uit zijn hele oeuvre. De schrijver schreef deze roman om het religieuze leven van zijn vader te begrijpen. Het is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Siebelink.

Hoe is het verder gegaan met Margje, de echtgenote van Hans Sievez uit Knielen op een bed violen?

Margje doet het verhaal van haar hele leven, hoewel het meeste vanuit het perspectief van de oudste zoon Ruben wordt beschreven.

Het boek begint met een lange oudejaarsnacht waarbij Ruben wacht op Thomas, zijn jongste broer.

Ruben ziet erg uit naar het bezoek van zijn broer, die echter niet komt opdagen.

Hij wil het graf van zijn ouders bezoeken. Er ligt een dun laagje sneeuw. Hij denkt aan zijn eigen leeftijd. In februari zou hij vierenzeventig worden. Toen zijn vader stierf was hij vierendertig en zijn broer Thomas achtentwintig. De bloemen op het graf van zijn ouders zijn gestolen!

Ruben zou graag samen met Tom door het huis van zijn oom dwalen en herinneringen ophalen. Het hele boek bevat vele flashbacks. Over Ruben als kind in de kelder van zijn oom die met modeltreinen speelt. Hij vindt een foto van zijn oom Anton op Roland Garros in Parijs met een mooie jonge vrouw aan zijn hand. Is het zijn moeder? Hij denkt het maar twijfelt tegelijk. Op het einde van het boek twijfelt hij nog.

Thomas is populair, de meisjes hangen rond hem. Ruben is zwaarmoediger, maakt zich meer zorgen en wil het zijn ouders naar de zin maken. Ruben heeft zich altijd betrokken getoond bij het bedrijf van zijn vader maar zijn broer is altijd de lieveling van zijn moeder geweest. Ruben wil die plaats bij zijn moeder innemen. Zijn hele leven is hij daar al mee bezig

Over teleurstellingen in het leven en verwachtingen die niet ingelost worden.

De hoofdstukken zijn kort en met veel witregels. Het oogt luchtig en ruim maar de inhoud maakt het zwaarmoedig en melancholisch. Het is een somber boek. Het is niet goed gekomen met de drie personages.

Hoewel het boek misschien op zichzelf gelezen kan worden, is het toch een aanrader om voor een goed begrip eerst Knielen op een bed violen te lezen.

Een prachtig boek over mislukte levens.

Reacties op: Over een heel (mislukt) leven

173
Margje - Jan Siebelink
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker