"Wij denken, dus wij zijn" - Lara Jade Cains
Eindelijk was één van de boeken waar ik al meer dan een halfjaar naar uit keek aan de beurt. 'Volledig verknipt', geschreven door Dennis Biesma, kende ik helemaal niet, tot ik bij sannereadsalot een winactie zag in samenwerking met de auteur. Ik las de omslag en mijn interesse was meteen gewekt. Dit boek gaf me de indruk dat het wel eens een heel ander boek zou kunnen worden dan wat ik normaal gewend ben van psychologische thrillers. Toen ik het boek dan ook won, was ik mega enthousiast en kon ik niet wachten om te beginnen, me er overigens nog niet van bewust dat ik nog 40 boeken achterloop op mijn planning en het allemaal niet meer bij kon houden. Maar dat terzijde.
De cover laat, zonder dat je het weet, al een hele hoop zien. Bovenin zie je DNA zweven, iets wat een grote rol speelt in dit verhaal (zonder er verder op in te gaan) en de persoon op de cover is natuurlijk niemand minder dan de hoofdpersonage, Lara. Het is een beetje een mysterieuze cover en dat past eigenlijk helemaal bij het boek. Totdat duidelijk wordt wat er precies speelt, is er ook veel mysterie in dit boek.
Dennis Biesma heeft een schrijfstijl die je meesleurt in het verhaal. Het grootste gedeelte van het verhaal is geschreven in de eerste persoonsvorm, vanuit Lara, maar er zijn ook stukjes vanuit Francis en Joseph, een wetenschapper en een Egyptoloog, waardoor twee verhalen vanuit verleden en heden langzaam naar elkaar toe werken. De schrijfstijl van Dennis was voor mij in het begin enigszins wennen al vraag ik me een beetje af of dat komt door de schrijfstijl zelf of door de thema's van het verhaal, die ik dus echt niet gewend ben. Dennis schrijft niet voor beginners, tenminste, niet als het gaat om de onderwerpen die besproken worden en het taalgebruik dat daarbij past.
Het verhaal zelf pakte me eigenlijk meteen, maar was me soms ook even kort kwijt omdat ik de spanning niet altijd goed kon vasthouden. Lara is een perfect gekozen en opgebouwd personage, waardoor ik graag haar verhaal las. De diepgang die is toegepast op haar karakter is bewonderenswaardig en het verhaal dat eromheen gebouwd is zo mogelijk nog meer bijzonder dan het karakter zelf. Dennis Biesma weet heel goed hoe hij een origineel verhaal neer moet zetten dat bij je blijft hangen. Hij weet wanneer hij de spanning in moet zetten, hij weet wanneer hij bepaalde puzzelstukjes moet geven, hij weet de emotie in het verhaal toe te voegen, al moet je je wel in het verhaal herkennen om die emotie ook echt zo mee te kunnen voelen. Voor mij kwamen er veel herkenbare elementen voor in het verhaal en vooral de zoektocht van Lara, waarin ze zichzelf probeert te accepteren, maar tegelijk ook constant op de vlucht moet zijn, alert moet zijn, bracht voor mij veel emotie mee. Lara heeft een bijzonder verhaal en zonder spoilers te geven is het moeilijk om daar verder op in te gaan. Maar ik kan wel zeggen dat in haar verhaal het geloof, of eigenlijk niet geloven, een hele grote rol speelt. Deze rode draad merk je door het hele verhaal heen. Het is een stukje van haar verleden, maar het is ook een belangrijke factor in het verhaal waarin ze meegesleept wordt en de dingen die ze meemaakt. Alles in dit boek heeft enigszins te maken met het geloof.
Dennis heeft duidelijk zichtbaar heel veel van zichzelf in dit verhaal gelegd. Hij schreef eerder het boek 'De regen kwam vanbinnen' wat gaat over zijn ontsnapping uit de Jehova-Sekte, dus dat het geloof weer een grote rol speelt, maar ook de zoektocht naar zelfacceptatie en het vluchten voor jezelf, is eigenlijk heel mooi. Het is alsof hij in zijn boeken toch nog weer een stukje verwerking opzoekt. Ook het feit dat hij fictie schrijft en een heel verhaal aan het geloof weet vast te plakken, gewoon om de theorie van Adam en Eva onderuit te gooien, vind ik zeer bijzonder en ook goed uitgewerkt. Het einde is goed afgerond. Na alle spanning, onrust en wantrouwen, volgt een periode van rust. De stilte na de storm. En dat Lara ook nog een stukje van haar verleden mag afsluiten en datgene vindt waarnaar ze zo op zoek is.. ja, dat raakt je gewoon.
Met het geloof, diversiteit, macht, geld en psychische problemen en een licht "bijna buitenaards" tintje, is eigenlijk alles te vinden in 'Volledig verknipt'. Na het lezen zei ik meteen dat er wel een vervolg mocht komen waar Lara in terug kwam, en dus blijft mijn hoop daar vanaf nu op gevestigd. Ook ben ik nu heel erg benieuwd naar de autobiografie van Dennis Biesma en zal deze dus ook zeker op de wishlist gaat zetten voor later.
Ik geef Volledig verknipt 3,75 sterren!
~ Live Your Life Reading