realistisch

Lizzie Lizzie
16 mrt 2021

Lara Reims schrijft met uitzicht op Parijs. Tien jaar geleden verhuisde ze van Amsterdam naar Frankrijk waar ze leeft, leest en schrijft. Als kind wilde ze het liefst in een bibliotheek wonen. Ze is gefascineerd door de razendsnelle ontwikkelingen van de techniek die ons leven op korte en lange termijn ingrijpend zullen veranderen. Over wat al deze veranderingen met de mens doet, dat verwerkt ze ook in haar boeken.

In Lucht maken we kennis met Romi en Ciro. Romi woont op Mars. Ciro op aarde.
Beiden denken ze dat er op geen enkel andere planeet leven is. Ze weten niet van elkaars bestaan af. Tot ze op een dag contact met elkaar krijgen. Hoe dat kan? Dat begrijpt geen één van de twee, wel begrijpen ze al vlug dat ze op één of andere manier met elkaar geconnecteerd zijn en dat ze een speciale band hebben ook al zit er sterrenruis en meteorietenstormen tussen hen in. Ze leren door korte gesprekken elkaar kennen en elkaars wereld kennen. Maar bestaan beide personages echt of leven ze enkel in elkaar hoofd voort?

Lara Reims zet met lucht een sterke young adult neer, waarin alle problematiek waar tieners mee te maken krijgen besproken worden. De eerste keer verliefd zijn, de opstandigheid, bang zijn om anders te zijn geen enkel onderwerp laat ze weg. Ze gebruikt in haar boek heel moderne technologie waarbij artificiële intelligentie een grote rol speelt, ze heeft ons een zicht van hoe ons leven er na corona zou kunnen uitzien, hoe ons leven bepaald zal worden door de artificiële intelligentie en hoe we eigenlijk geen geheimen meer zullen hebben, dat iedereen altijd alles zal weten wat we denken. Hoe we altijd een bepaalde afstand zullen houden van onze medemens uit schrik om ziek te worden en hoe een leven op mars er zou kunnen uitzien.

Lucht is sciencefiction of dat zou het toch moeten zijn. Maar is dat ook echt zo? Komt lucht niet dichterbij of we allemaal denken? Want anno 2021 klinken de dingen, de technologie, de levenswijze die Lara Reims beschrijft in haar boek niet meer zo ver van mijn bed show.
Het is zelfs beangstigend om erbij stil te staan, misschien overdenk ik het ook wel teveel. Met lucht heeft ze een realistische young adult neer gezet die doet nadenken over het leven. Een geslaagd boek die je veel leuke leesuurtjes bezorgd.

Meer recensies van Lizzie