Niets wordt prijsgegeven tot het moment er is.

Lizzie Lizzie
24 mrt 2020

Loes den Hollander is geboren in Nijmegem. Ze schrijft al sinds ze kan lezen en er werd al werk van haar gepubliceerd toen ze tien jaar oud was. Ze bouwde een carrière op in de gezondheidszorg en was vele jaren verbonden aan Denkbeeld, het tijdschrift voor psychogeriatrie, aanvankelijk als redacteur en later als hoofdredacteur. Nadat ze medio 2006 haar carrière in de gezondheidszorg beëindigde, debuteerde ze in november van dat jaar bij uitgeverij Karakter met de literaire thriller Vrijdag. Dit succesvolle debuut was het begin van een stroom van thrillers.

Wacht maar af vertelt het verhaal van Franka die wakker wordt in een revalidatiecentrum na een hersenbloeding. Ze lijkt weken te missen en helemaal niet meer te weten wat er zich toen heeft afgespeeld. Wanneer ze ontdekt dat haar moeder overleden is, en haar man zich afstandelijk gedraagt, begint ze zich vragen te stellen. Zelf is ze ook niet meer de Franka van voorheen. Ze blijkt assertiever geworden te zijn en ze voelt zich helemaal niet meer zichzelf. Zijn alle veranderingen wel aan haar hersenbloeding te wijten? Of is er toch meer aan de hand?

Voor mij de eerste Loes den Hollander ooit dat ik las. Ik stapte in het boek zonder veel verwachtingen, maar vond het wel eens tijd om deze schrijfster te leren kennen. Het verhaal kon mij niet onmiddellijk boeien en ik had schrik dat het een no go voor mij ging worden, tot het verhaal mij ineens in zijn greep had en mij niet meer los liet. Ik leefde mee met Franka, ik wilde mee ontdekken of alles wat er gebeurde effectief gebeurde of dat het allemaal hersenspinsels waren.

De spanning in het boek bouwt zich langzaam op en is constant voelbaar, ieder personage die aanbod komt, krijg je een wantrouwen tegen, niets in dit boek is voorspelbaar. Loes den Hollander weet hoe ze lezers op het verkeerde been moet zetten en niets prijs te geven tot het moment daar is. Heel knap gedaan. In dit boek heeft Loes den Hollander persoonlijke ervaringen verwerkt, wat je aanvoelt als lezer, je krijgt mee dat het een gevoelig onderwerp is, het voelt zeer persoonlijk aan.

Het begin begon voor mij stroef, maar eens ik er in zat kon ik het boek niet meer loslaten en moest het boek uit, ik raad dit boek zeker aan voor mensen die opzoek zijn naar een onvoorspelbare thriller, waarin niets is wat het lijkt.

Meer recensies van Lizzie