Romantosch verhaal met een beetje meer
In De cava-dagboeken leren we Anna kennen. Ze is opgegroeid in een streng gelovig en afstandelijk gezin. Via de kerk mag ze op vakantie naar Spanje, waar ze haar grote liefde Jordi leert kennen. Een heerlijk week zijn ze samen in het mooie Catalonië. Een liefde voor altijd, menen ze allebei. Maar als Anna terug in Nederland is, hoort ze helemaal niks meer van Jordi. Moeilijke en verdrietige jaren volgen. Uiteindelijk gaat Anna nog één keer terug naar Catalonië, in de hoop dat het ophalen van herinneringen haar goed zal doen.
De cava-dagboeken is een vlot lezend verhaal. Het verhaal van Anna wordt afgewisseld met dagboek fragmenten. Behalve het liefdesverhaal is een mooie rol weggelegd voor Catalonië. Er worden veel tradities in het verhaal verweven. Zo wordt gedetailleerd verteld over de heerlijke gerechten uit de Catalaanse keuken, de natuur wordt uitgebreid beschreven zodat je het gevoel hebt erbij te zijn en ook verschillende kleinere onderwerpen uit de cultuur worden aangestipt, zoals kantklossen.
Ik wist bijna niks over Catalonië, maar zag de gebeurtenissen in het boek helemaal voor mij.
Juist omdat veel werd verteld over Catalonië, was het voor mij een boeiend, afwisselend verhaal. Hier en daar wat voorspelbaar en het einde ging ineens wel erg vlot. Maar al met al heb ik het graag gelezen en ben ik nieuwsgierig naar de andere boeken van Ruud van Gessel.