Spannend, verrassend en bijzonder
Meteen aan het begin van ‘Zon van de nacht’ val je middenin het verhaal: een jonge vrouw heeft een zwaar ongeluk gehad en wordt gevonden in haar auto. Haar toestand is kritiek, maar ze overleeft. Ze blijkt te lijden aan geheugenverlies en heeft geen idee wie of wat ze is. Stukje bij beetje komen er dingen terug uit haar vroegere leven.
Je wordt meegenomen in haar zoektocht naar zichzelf. Het blijkt dat Madeline niet zomaar iemand is. Ze is op zijn minst een intrigerende vrouw te noemen.
Het verhaal neemt je mee naar opmerkelijke plaatsen, laat je kennismaken met bijzondere mensen. Anders dan in de meeste thrillers, is er veel aandacht voor onderlinge relaties. Ook is er veel aandacht voor de omgeving. Het landschap, de natuur en de plaatsen waar Madeline komt, worden uitgebreid en beeldend omschreven. Hierdoor waan je je regelmatig middenin het verhaal.
Dat kan ook nadelen hebben. Want het verhaal wordt soms wel erg spannend, op z’n zachtst gezegd. Voor mij was het dan ook een boek om vooral niet ’s avonds te lezen.
Hierop aansluitend, het verhaal lijkt soms wat over de top te gaan. Hier en daar had het wel iets minder gewelddadig, expliciet of toevallig gemogen.
Toch lijkt het uiteindelijk allemaal goed te passen in het verhaal en heeft de schrijver een spannend, verrassend en bijzonder verhaal neergezet dat zeker nieuwsgierig maakt naar het tweede deel, ‘Dag van de zon’.