Een waardevol prentenboek over PTSS

Maartjeleest 21 oktober 2025
“Papa is bang voor de buien. Hij wil niet dat jij ook nat wordt”.

Het stormt en het regent in papa’s hoofd, soms zelfs zo erg dat het ook in huis aan het stormen is. Papa is bang voor de storm en hij wil schuilen, samen met zijn dochter, maar helaas dit lukt niet altijd.

Storm in papa’s hoofd is een prachtig prentenboek geschreven door Lucas van de Meerendonk en geïllustreerd door Sophie Pluim. Een aantal jaren geleden waren Lucas en zijn gezin betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Het was niet de schuld van Lucas maar hij voelde zich wel schuldig. Het ongeluk had veel impact op het gezin en Lucas kreeg de diagnose PTSS. Hoe leg je aan jonge kinderen uit wat dat is en wat dit met je doet als mens? Daarvoor schreef de auteur dit prentenboek.

In dit boek zegt de auteur veel met weinig woorden. Hij gebruikt een flinke storm als metafoor voor de storm die zich in zijn hoofd afspeelt. Als vader wil hij zijn kind(eren) beschermen voor de storm maar helaas lukt dit niet altijd. In het boek gaat de vader naar de “praat-meneer” die hem helpt en als de storm iets is geluwd, kan papa weer “dansen in de regen”.

Wat een mooi en kwetsbaar boek heeft Van de Meerendonk geschreven! Mentale problemen komen in veel gezinnen voor en dit heeft zijn weerslag ook op de kinderen. Het is niet eenvoudig om aan jonge kinderen uit te leggen wat er gebeurt in iemands hoofd bij PTSS. Dit boek is daarbij een geweldig hulpmiddel. De prachtige illustraties van Sophie Pluim ondersteunen het verhaal. Door zijn verhaal te vertellen wordt er meer bekendheid gegeven aan PTSS en de impact daarvan. Ik hoop dat dit waardevolle boek voor veel gezinnen tot steun kan zijn.

Ik wil Moon Uitgeverij hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Meer recensies van Maartjeleest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.