Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

De Amerikaanse journaliste Lyssa Kay Adams raakte verslaafd aan romanceboeken en besloot ze zelf te gaan schrijven. Sinds 2015 is ze fulltime schrijfster. De bromance boekenclub (2020) is de eerste roman die vertaald is naar het Nederlands, door P.V. Biermée.

Gavin is professioneel honkbalspeler, hij is getrouwd met Thea en ze hebben een schattige tweeling, twee meisjes. Alles klopt, hun leven samen is absoluut perfect. Of lijkt dat maar zo? Na een euforisch sportmoment gaat er in de avond wat mis en blijkt dat ze al drie jaar in een bubbel leven die plotseling lek wordt geprikt. Gavin vertrekt en de consequentie is dat Thea haar eigen leven terug wil en wil scheiden.

De collega’s en vrienden van Gavin vinden dat hij en Thea niet op mogen geven. De mannen wijden Gavin in bij hun speciale boekenclub (met strenge regels) en verplichten hem om een liefdesromannetje te lezen zodat hij ‘de taal van de vrouw’ leert kennen. Zal het helpen? Weet het echtpaar de weg terug naar de liefde te vinden?

‘Regel een van de boekenclub: Je praat niet over de boekenclub.’

Het boek heeft aantrekkelijke personages. De stoere Gavin, die niet altijd zo stoer was en stottert. De lieve Thea, die haar leven compleet aan de carrière van haar man heeft aangepast en daar ongelukkig door is geworden. Liv, de jongere zus van Thea, die tegelijkertijd haar geweten is en ook de rol van de duivel speelt. En tot slot de leden van de boekenclub, een groep totaal verschillende mannen die met elkaar de boel wel even zullen gaan redden.

Gavin en Thea zijn goed uitgewerkt en zij groeien gedurende het verhaal. Gavin doet ontzettend zijn best om haar terug te winnen en moet onder ogen zien dat hij alles de afgelopen jaren voor lief heeft genomen. Ook Thea verandert. Zij wil nu kiezen voor zichzelf. Dat gaat niet zomaar, want haar jeugd in een gebroken gezin met weinig liefde blijkt een struikelblok, omdat ze dat nooit goed heeft kunnen afsluiten. Doordat deze twee mensen nu in een huwelijkscrisis terecht zijn gekomen, kunnen ze eindelijk alles op een rijtje zetten en de juiste keuzes maken.

De hoofdstukken wisselen van perspectief tussen de echtelieden, waardoor je als lezer beide kanten van het verhaal meekrijgt. Dat is prettig en het vult elkaar goed aan. Tussendoor zijn hoofdstukken te lezen uit de liefdesroman De gunsten van de gravin, het boek dat Gavin moet laten inzien dat een vrouw een bijzonder wezen is, dat je op een bepaalde manier moet bespelen. Of dat nu helemaal de juiste manier is moet nog blijken, maar Thea lijkt niet ongevoelig voor de nieuwe, galante Gavin. Het levert in ieder geval een aantal opwindende scenes op.

Het boek heeft naast de zoektocht naar liefde en eigen identiteit ook een hoop humor. Dat blijkt een goede balans met het zware thema van scheiding en verlies van vertrouwen. Binnen de vriendengroep van Gavin zijn uitzonderlijke figuren te vinden die het verhaal een komische draai geven, maar ook de tweeling heeft een belangrijke rol en is schattig en lief. Het boek leest als een film en is luchtig geschreven, maar toch met diepgang uitgewerkt. De dialogen zitten goed in elkaar en zijn realistisch weergegeven.

De bromance boekenclub is een onvervalste romcom met de sfeer van Nothing Hill en Love Actually. Het is een verhaal met een originele toevoeging van het liefdesromannetje om stoere mannen hun zachte kant te laten ontdekken.  Een heerlijk verhaal met leuke personages, een paar misverstanden, drama en humor en het vinden van de weg terug naar liefde en vertrouwen.

Lyssa Kay Adams heeft ondertussen een tweede deel geschreven (Undercover Bromance), met Liv in de hoofdrol. Nu maar hopen dat ook die snel wordt vertaald zodat we verder kunnen met de avonturen van de Bromance boekenclub.

Reacties op: Onvervalste romcom in de sfeer van love Actually

47
De bromance boekenclub - Lyssa Kay Adams
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners