Cosy crime puzzelroman met bijzondere layout

Marieke Scheers 17 september 2023 Hebban Team
De zaak van leven of dood is de tweede puzzeldetective van de Britse auteur Janice Hallett. De vertaling is van Kees van Weele.

Net als bij het vorige boek De hoofdrol uit chats, emails en transcripties. Het is een bijzondere manier van boekopbouw en het leest daardoor vlot. Er zijn geen losse hoofdstukken, alles gaat achter elkaar door. Dat zorgt er ook voor dat je als lezer door blijft lezen, een makkelijk punt om te pauzeren is er niet.

Hoofdpersonage is Amanda Baily. Ze is een succesvolle thrillerauteur. Als ze wat anders wil, krijgt ze het aanbod om een true crime verhaal te schrijven. 18 jaar geleden was er de Alperton Angels-sekte, waarbij vier doden vielen en een baby werd gered. Al bij de eerste gesprekken met betrokken personen van toen, blijken er tegenstrijdige verklaringen te zijn. Genoeg te puzzelen dus. Amanda gaat samenwerken met oud-collega en nu concurrent Oliver Menzies. Alle informatie die zij krijgen, krijgen wij als lezer ook onder ogen en zo kunnen we meespeuren en meedenken om te achterhalen wat er achttien jaar geleden is gebeurd.

Vanaf het begin wordt de nieuwsgierigheid gewekt. Hallett weet de aandacht tot het einde vast te houden.

De zaak van leven of dood is een bijzonder boek met een apart verhaal. Een puzzelthriller waarin het puzzel-effect voor de lezer minimaal is, maar wat leest als een cosycrime roman.

Meer recensies van Marieke Scheers