Marieke Scheers Hebban Recensent

In het vierde en laatste deel van de New Adult-serie 'Lost Acre', neemt schrijfster Roni Loren de lezer voor de laatste keer mee naar Austin, Texas. The One For You (2019) is door Els Brevink vertaald naar het Nederlands als Hij die vasthoudt (2020).

Kincaid Breslin had een slechte jeugd, zonder vader en met een moeder die niet voor haar zorgde. Haar redding was een boekwinkel in Lost Acre, waarvan de eigenaren Charlie en Grace Lowell zich over haar ontfermden. Als ze zeventien is, werkt ze samen met haar BFF Ashton Isaacs in die winkel en wordt ze verliefd op Graham, de zoon van de Lowells. De schietpartij op Long Acre High ontneemt haar zowel Graham – die het niet overleeft – als Ashton, die het stadje nadien ontvlucht. Kincaid gaat verder in de overlevingsstand, wordt makelaar en koopt in een impuls een bouwval.

Ashton Isaacs is een gevierd thrillerschrijver en reist de wereld over. Zijn basis is New York, maar nadat hij is gedumpt door zijn verloofde en het geld op is, moet hij terug naar Long Acre. Hij trekt in het appartement boven de boekwinkel van de Lowells om aan zijn nieuwste boek te werken. De terugkeer haalt ook een hoop herinneringen naar boven, zoals een enorm schuldgevoel over de avond van de schietpartij en zijn verborgen gevoelens voor Kincaid.

Na drie indrukwekkende verhalen over de andere overlevenden van de Long Acre High schoolschietpartij, ligt de lat hoog voor het laatste deel. Kincaid heeft in de eerdere drie boeken al een kleine rol gespeeld en is een geliefd personage geworden. Nu krijgen we de kans om haar te leren kennen. Ze is altijd in Long Acre gebleven en heeft daar haar leven opgebouwd. Constant vechtend tegen de vooroordelen over haar afkomst, heeft ze het goed voor elkaar met een mooi huis aan het meer en een goede baan. Toch ontbreekt de liefde en het vinden daarvan is ontzettend moeilijk. Elke man moet strijden tegen de geest van Graham die – zoals ze zelf zegt – haar zielsverwant was. Loren heeft dit goed verwerkt in het personage Kincaid. Met de komst van Ashton lijkt het erop dat er eindelijk een man is die haar hart kan veroveren, maar hij weet iets over de avond van het gala wat hij niet kan vertellen en hij is helemaal niet van plan om te blijven.

De thema's schuldgevoel en vriendschap zijn weer volop aanwezig, maar er zitten ook thema's als mishandeling binnen een relatie en wraak in het boek verwerkt. Dat laatste zorgt nog voor een grappig scène. Er zit veel humor in dit deel en in combinatie met de goede vertaling, de sterke dialogen en de mooi geschreven erotische delen is het een heerlijk leesbaar verhaal met diepgang geworden. De manier waarop de personages met elkaar omgaan en hun sluimerende geheimen van vroeger zorgen voor een doorlopende subtiele spanning. Loren weet de lezer te raken met haar goed uitgewerkte personages die nog altijd worstelen met hun verleden. Dat het met Kincaid en Ashton wel goed komt is geen verrassing, maar ze moeten eerst diep gaan voor ze zover zijn.

Dit vierde deel heeft verschillende tijdlijnen. In plaats van het verhaal alleen in het heden te laten plaatsvinden met flashbacks naar vroeger, is het verleden van Kincaid en Ashton beschreven in aparte hoofdstukken. Zo wordt duidelijk voor de lezer hoe ze met elkaar omgingen toen ze jong waren en komt ook de schietpartij zichtbaar aan bod en dat maakt het geheel completer. Het einde van het boek is mooi en symbolisch en sluit de serie echt af.

Hij die vasthoudt is een mooi laatste deel voor deze New Adult-serie over Long Acre, die laat zien dat er – wat er ook gebeurd is in het verleden – altijd hoop is voor de toekomst. Dankzij vriendschap en liefde, kan schuldgevoel worden overwonnen en het verleden eindelijk worden afgesloten.

'Dat we niet zullen toegeven. Dat we niet zullen opgeven. Dat we zullen liefhebben.'

Reacties op: Mooi laatste deel van deze serie

38
Hij die vasthoudt - Roni Loren
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken