Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Marlies Medema is eindredacteur van Eva.eo.nl. Ze debuteert als schrijfster met een historische roman over Anna Sophie Pannekoek. Ze hoorde over deze vrouw toen ze in Suriname op reis was. Anna was de echtgenote van een Dominee van den Brandhof die naar Suriname vertrok om daar een nieuw leven op te bouwen.

Papieren paradijs begint met een proloog die speelt in 1939/1940 waarin wordt gesproken over een vertrek naar Suriname. Dan springt het verhaal terug in de tijd. Het is 1820 en Anna woont met haar ouders en broertjes en zusjes in Heelsum. Ze is de dochter van een molenaar en haar ouders hebben het beste met haar voor en willen haar koppelen aan Arend van den Brandhof. Zelf zou ze liever trouwen met Marten, die ze al van jongs af aan kent. Door gekonkel van de moeders, ziet ze geen andere mogelijkheid dan het aanzoek van Arend te accepteren. Arend is geen gemakkelijke man, maar Anna weet zich te redden en is druk met haar kinderen en als vrouw van de dominee. Maar als de plannen voor emigratie op tafel komen probeert ziet ze dat absoluut niet zitten en wil ze die tegen te houden. Helaas de wil van Arend is wet en ze reizen af.
Suriname blijkt een grote ramp. De grond is niet geschikt voor het boerenleven, kolonisten worden ziek en gaan dood. Anna doet haar best voor haar gezin en de arme boeren die zijn meegereisd, maar gelukkig is ze niet.

Het verhaal van Anna en Arend is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Zij en andere personages hebben echt bestaan. Medema heeft grondig onderzoek gedaan en aan de hand van brieven en documenten een reconstructie gemaakt van het leven van Anna en daar een geromantiseerd verhaal van gemaakt.

Het is in een vlotte schrijfstijl geschreven en leest daardoor makkelijk. De hoofdstukken zijn goed van lengte, waarbij wordt aangegeven waar het speelt en in welke tijd. Als lezer krijg je een goed beeld van de mensen, hoe ze leefden en hoe de geldende normen en waarden waren in die tijd. Ook het leven in Suriname is goed beschreven en het voelt alsof je erbij aanwezig bent. De emoties, het verdriet en de onmacht zijn voelbaar en toch is er ruimte voor liefde en vriendschappen. Hoewel de drama overheerst, is het een mooi verhaal om te lezen.

Papieren paradijs is een bijzonder historisch boek gebaseerd op het leven van Anna Sophie Pannekoek. Een waargebeurd verhaal, uitgewerkt tot een mooi en goed leesbare roman.

Reacties op: Mooi historisch en waargebeurd verhaal

23
Papieren paradijs - Marlies Medema
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners