Hartverwarmende start van de Skymar-reeks
De dertigjarige Isabelle (Izzy) Edgewood werkt als bibliothecaris en heeft een grote passie voor boeken, en voor Lord of the Rings. Haar leven lijkt rustig en voorspelbaar, totdat haar nicht Penelope – die er een sport van maakt om mensen te koppelen – haar zonder overleg inschrijft bij OpenHartig, een online datingsite. Izzy wil haar account eigenlijk zo snel mogelijk verwijderen, tot ze in contact komt met Brodie Sutherland, een mede-boekenliefhebber én hobbitfan. Hun gesprekken beginnen luchtig, maar groeien al snel uit tot diepgaande uitwisselingen waarin gevoelens een steeds grotere rol spelen. Alleen… hoe bouw je een relatie op als er meer dan 8.000 kilometer afstand tussen je zit?
De ware Izzy is het eerste deel in de Skymar-reeks. De roman ademt warmte, humor en romantiek, en speelt zich af in een idyllische omgeving waar familiebanden centraal staan. De beschrijvingen van het dorp, de natuur en zelfs de hondenbakkerij (!) zijn zo beeldend dat je je als lezer moeiteloos in het pittoreske decor waant. Ik zou hier zeker op bezoek willen gaan.
Boeken vormen het kloppend hart van dit verhaal. De manier waarop boeken verweven zijn in het dagelijks leven van de personages maakt het boek bijzonder voor boekenliefhebbers. Er wordt rijkelijk gestrooid met literaire verwijzingen, citaten en namen van klassieke auteurs. Voor lezers met een voorliefde voor literatuur is dit een feest van herkenning – en misschien zelfs een aansporing om vergeten klassiekers weer eens op te pakken.
Het verhaal wordt grotendeels verteld in de vorm van e-mails en berichten tussen Izzy en haar familie, afgewisseld met de gesprekken tussen Izzy en Brodie via de datingsite. Deze briefvorm geeft de roman een luchtige, speelse toon, maar weet tegelijk ook dieper te raken. De communicatie voelt authentiek en laat zien hoe liefdevol en beschermend de personages met elkaar omgaan. Ondanks de beperkingen van een briefroman, slaagt de auteur erin om de personages een duidelijke eigen stem en persoonlijkheid mee te geven.
Hoewel het verhaal charmant en geestig geschreven is, had ik in het eerste deel soms moeite om mijn aandacht vast te houden. Het tempo lag daar wat laag en de eentonigheid maakte dat het verhaal minder meeslepend was. In het tweede en derde deel komt er gelukkig meer vaart in, mede doordat de schrijfvorm af en toe doorbroken wordt met meer traditionele hoofdstukken en er meer directe interactie plaatsvindt tussen de personages. Dat zorgde voor een prettigere afwisseling en maakte dat ik de laatste hoofdstukken veel sneller las.
De ware Izzy is een hartverwarmende en humoristische start van de Skymar-reeks, met een charmante setting, veel liefde voor boeken en personages die je meteen in je hart sluit. Ondanks het wat trage begin is dit een verhaal dat elke boekenliefhebber met plezier zal lezen.