Zoektocht naar eigen identiteit
“Deze vreemde bewogen geschiedenis” was mijn eerste kennismaking met een boek van de Amerikaanse schrijfster Claire Messud.
Het boek wordt gecategoriseerd onder literair roman, een genre dat ik niet gewend ben om te lezen maar wel benieuwd was om te verkennen.
In het boek volgen we de levensverhalen van de familie Cassar over een tijdspanne van 70 jaar. We starten in juni 1940 wanneer de 8-jarige François samen met zijn jongere zus en moeder naar Algiers, Algerije moet vluchten, terwijl vader Gaston, marineattaché bij het Franse consulaat achterblijft in Griekenland. In de andere delen zien we dat de gezinsleden nog meer van elkaar gescheiden worden en waar ze allemaal zullen vertoeven in de wereld. François gaat bv. studeren in Amerika en zal zich later nog in een ander werelddeel vestigen met zijn gezin.
De zwerftocht van de familie en de daarop volgende generatie wordt in verschillende perspectieven weergegeven.
Bij François merk je dat hij zijn plaats aan het zoeken is in de wereld, zowel letterlijk als figuurlijk en leert om zijn vleugels uit te slaan om zijn eigen pad te volgen. Hij voelt zich vaak een buitenstaander die nergens thuishoort en blijft zijn ganse leven eigenlijk zoekende. Zelfs binnen zijn eigen gezin later voelt hij zich niet gezien.
De schrijfstijl van Claire Messud is vlot en gedetailleerd maar met voor mij veel te lange hoofdstukken. Het is geen verhaal waar je op je puntje van je stoel moet zitten. Verwacht je dus niet aan een boek met veel actie, gebeurtenissen of spanning. Het is een verhaal dat op een vrij rustig tempo verder kabbelt.
Het boek laat ons toe ons gezichtsveld te verruimen en ons te verplaatsen naar een andere tijd, een andere wereld en te ontdekken wat een scheiding van gezinsleden kan betekenen.
Ondanks de mooie schrijfstijl lukte het mij niet om in het verhaal te komen en een emotionele band met de karakters op te bouwen.
“Deze vreemde bewogen geschiedenis” was jammer genoeg niet voor mij weggelegd maar ik denk wel dat het lezers die van literaire romans houden, kan bekoren.