Knap debuut
De Vlaamse student Arne gaat zijn zomermaanden vullen door te werken als receptionist op een Franse camping. Uit het verleden is nochtans gebleken dat hij niet voor deze job is weggelegd. Deze functie staat gelijk aan het behandelen van de meest absurde klachten van vakantiegangers waarvoor je over een knap staaltje geduld moet beschikken. Gelukkig is hij niet de enige seizoenarbeider op de camping en vindt hij snel aansluiting bij een aantal collega’s.
Wanneer de vriendengroep een oudere animator betrapt op iets dat absoluut niet door de beugel kan maar zonder ontslag tot gevolg, blijven ze hem met argusogen in de gaten houden. Dit leidt tot
dramatische gevolgen waardoor ze plots met een lijk opgescheept zitten. Wat is de connectie met de vriendgroep met de moord en hoe gaan ze het lijk wegwerken zonder betrapt te worden? Het wordt sowieso voor Arne een zomer om nooit te vergeten.
“Klagende kampeerders sterven sneller” is de 1ste roman van de Vlaamse leerkracht en auteur Arne Van der Linden. Zelf heeft hij een aantal jaar als student in Frankrijk als receptionist op campings gewerkt en heeft zich hierdoor laten inspireren voor zijn boek.
Ik hoop echt dat sommige hilarische anekdotes of verzoeken die hij aanhaalt in zijn boek toch niet op waarheid berust zijn of toch serieus aangedikt zijn.
De auteur heeft een heel ludieke, unieke en vlotte vertellende schrijfstijl waarbij hij op regelmatige momenten de lezers aanspreekt waardoor je je ook meer betrokken voelt bij het verhaal. Het boek is doorspekt met (vaak sarcastische) humor, wat ik echt heel zalig vond. Sommige situaties met klagende kampeerders zag ik zo voor ogen waardoor ik regelmatig met een lach op mijn gezicht zat.
Het verhaal kent een mooie opbouw met een speciale proloog die ik je graag zelf laat ontdekken. De hoofdstukken worden regelmatig onderbroken door hoofdstukken met een flashforward waar we een glimp opvangen van de gemoedstoestand van de vrienden en het verloop van het plan om het lijk te verbergen. Dat maakt je als lezer nieuwsgierig naar de aanloop van de vondst van het lichaam.
Verwacht je niet aan een boek waar je op het puntje van je stoel moet zitten door de spanning, deze was in mijn ogen niet van primordiaal belang in het boek, ook al staat er vooraan het boek vermeld dat het om een thriller gaat. Het boek draait vooral om Arne en zijn zelfreflectie, zijn humor, zijn gedachten en uiteraard om klagende kampeerders.
“Klagende kampeerders sterven sneller” is een heel knap debuut en ik kijk zeker uit naar ander werk van deze auteur.