Zinderende spanning!
Ik las net het boek ‘Marionet’ uit en ik heb maar één woord: wauw!!!
Dit is het tweede boek in de Ragdoll-trilogie van Daniel Cole. Daniel Cole was voor het schrijven van deze reeks een totaal onbekende in de boekenwereld. Hij was namelijk ambulancebroeder. Met 'Ragdoll' maakt hij zijn debuut als auteur en dat dit is een succes is, is het minste dat je kan zeggen! 'Ragdoll' vormt samen met de boeken 'Marionet' en 'De Wolven' een trilogie. Voorheen las ik al Ragdoll en ook hier was het oordeel: waanzinnig goed!
In Marionet wordt Emily Baxter, die we leerden kennen in Ragdoll en die ondertussen hoofdinspecteur is, gecontacteerd door twee agenten van de FBI en de CIA. Zij roepen haar hulp in bij enkele erg opvallende moordzaken in de VS die een link lijken te vertonen met de Ragdoll-zaak. Telkens hebben de slachtoffers het woord ‘pop’ of ‘lokaas’ in hun borst gekerfd staan. In het begin is het nog niet duidelijk wat hiervan de betekenis is. Al snel wordt echt een patroon duidelijk: zowel in de VS als in Engeland moorden gepleegd die sterk gelijkenissen met elkaar vertonen.
Dat Daniel Cole een goede schrijver is die meesterlijk spanning kan opbouwen, wist ik al. De verwachtingen lagen dus zeker hoog! Zijn deze ingelost? AB-SO-LUUT!
Marionet is een sterk boek dat je niet loslaat. De personages zijn goed uitgewerkt waardoor je sterk met hen meeleeft, zowel met de personages die je al kent als de nieuwe. Na de eerste hoofdstukken voel je de spanning al toenemen en deze blijft aanwezig tot het einde. Het is een thriller met een hoog tempo waarin de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. Zoals het de schrijver betaamt, zijn deze gebeurtenissen in geuren en kleuren beschreven, net als de gruwelijke moorden. De hoofdstukken zijn niet al te lang en af en toe is er een wissel van standpunt, waardoor het des te vlotter leest. Daarnaast word je ook nog enkele keren op het verkeerde been gezet: je denkt te weten wie erachter zit, maar behold de vele plottwists!
Cole schrijft zo filmisch. Bij elke gebeurtenis, aanslag, moord is het alsof je alles voor je ziet. Doordat het boek zo beeldend geschreven is, heb je steeds honger naar meer. Het wordt vaak gezegd maar hier is het zeker op zijn plaats: een boek dat je niet kunt wegleggen.
Je kunt dit boek in principe op zichzelf lezen, maar ik kan ook Ragdoll ten zeerste aanbevelen! Daardoor krijg je meteen de achtergrond van de personages mee en leef je meer met hen mee in de volgende boeken.
Mijn oordeel: een dikke, welverdiende 4****!