Verslag van een persoonlijke zoektocht

Saar Thaets Saar Thaets
28 mrt 2020

Lilian de Bruijn heeft een vreemde relatie met haar vader. Hij was vaak de grote afwezige en ze heeft geen idee waar hij gestorven is of wanneer het gebeurde. Wanneer ze bij het Centraal Bureau voor Geneologie gaat werken, komt het zelfs nog dichterbij. Er is namelijk zelfs geen persoonskaart van haar vader terug te vinden. Het zet de Bruijn aan het denken en ze begint aan een persoonlijke zoektocht naar het verleden van haar vader.

In ‘Ik kreeg mijn vader niet dood’ verhaalt de Bruijn over die zoektocht. In de proloog legt ze uit wat haar aanzette om te gaan spitten in het verleden van haar vader, waar ze zo weinig van kende. Daarna begint ze te vertellen over haar onderzoek. Doorheen het boek volgt ze voornamelijk het spoor van dat onderzoek, maar ze maakt ook gebruik van dagboekfragmenten en persoonlijke verhalen om te illustreren hoe de relatie met haar vader was.

De Tweede Wereldoorlog maakt een groot deel uit van het verhaal dat ze vertelt, aangezien haar vader een kampoverlevende is. Het heeft niet alleen hem gevormd tot wie hij was. Het vormde ook het leven van Lilian en de relatie die ze met haar vader had. Familierelaties, identiteit, het vraagstuk hoeveel invloed gebeurtenissen op je identiteit hebben en rouw komen allemaal voor in dit boek.
De Bruijn heeft een persoonlijke schrijfstijl waardoor het boek dicht op je huid zit. Ze schetst door middel van dagboekfragmenten en prachtige tijdsbeeld en brengt de personages terug tot leven.

In eerste instantie lijkt het een verslag van een zoektocht. Doordat de Bruijn gebruik maakt van haar eigen dagboekfragmenten en brieven van haar grootmoeder naar haar vader maakt ze dat het een levendig verhaal wordt en geen droog verslag.
Haar eigen verhalen over haar vader, de dagboekfragmenten en de resultaten van haar onderzoek worden door elkaar gebruikt, wat van de lezer wel wat inspanning vraagt om het verhaal te volgen. Ondanks de keuze van de Bruijn om niet chronologisch te vertellen, slaagt ze erin om een sterk verhaal neer te zetten.

Ik kreeg mijn vader niet dood, is een verslag van een persoonlijke zoektocht dat niet aanvoelt als een non-fictie boek, maar je meeneemt in een verhaal dat je niet onberoerd laat.

Meer recensies van Saar Thaets