Historische feelgood om bij weg te dromen

Saar Thaets Saar Thaets
28 mrt 2020

Jojo Moyes is een vaste waarde als auteur van feelgood. Ze veroverde vele lezersharten met Voor Jou, maar heeft nog meer moois op haar naam staan. Met Sterrengever voegt ze weer een pareltje toe aan haar oeuvre.

Kentucky, 1937. De Britse Alice is haar man gevolgd naar de Verenigde Staten met de hoop te ontsnappen aan de verstikkende Britse samenleving. Maar het leven in Kentucky is minder glamoureus dan ze had verwacht. Ze is niet meer zeker van haar keuze om naar Amerika te gaan, maar ook niet van haar keuze voor Bennette, haar man. Dan hoort ze op een dorpsvergadering dat er gezocht wordt naar bibliothecaressen die te paard boeken brengen naar de meest afgelegen huizen.

Wanneer Alice zich opgeeft om deel te nemen aan dit project, krijgt haar leven een heel andere wending. Onder leiding van de vrijgevochten Marge vormt er zich al gauw een hechte groep. Maar het verleden laat ook Marge niet los en de bibliothecaressen krijgen al gauw te maken met allerlei oordelen. Het succes van de bibliotheek te paard heeft zo ook zijn keerzijde.

Sterrengever leest als een oude stoomtrein: het duurt even voor hij op gang komt, maar daarna gaat het met grote vaart richting de ontknoping. Jojo Moyes neemt de tijd om haar personages met al hun talenten en gebreken, dromen en verlangens voor te stellen. In de eerste helft van de roman gebeurt er niet zoveel, maar door de kleine anekdotes van de vijf vrouwen uit de paardenbibliotheek wordt het geen moment saai.

Hoewel ik nog nooit in de Verenigde Staten ben geweest, kwam ook het land echt tot leven, net als de personages. Jojo Moyes verstaat de kunst van mooie en sterke beschrijvingen zonder daarmee te verzanden in details. Het was alsof ik mee mocht rijden met de Engelse Alice en zo ook de avonturen van Margery mocht meemaken.

In de tweede helft van het boek volgen de gebeurtenissen elkaar sneller op. Twee plotwendingen zorgen ervoor dat het verhaal in een stroomversnelling komt. Je wordt als lezer nu echt meegezogen in het boek. Ik kon het in geen geval makkelijk loslaten of wegleggen. Door de personages zo uitgebreid te introduceren in het begin en daar echt haar tijd voor te nemen, slaagt Jojo Moyes om een roman met diepgang te creëren. De vriendschap van de vijf vrouwen gaat intussen zo diep dat hun emotionele betrokkenheid heel normaal aanvoelt. Maar ook de thema’s die Moyes in haar boek verwerkt, zoals vriendschap, racisme, onderdrukking van de vrouw en ongeletterdheid, vinden
zonder meer een prachtige plaats in het verhaal.

Sterrengever van Jojo Moyes is wat mij betreft absoluut geslaagd! Het is een prachtig, indrukwekkend verhaal dat ik met een traan en een lach heb gelezen. Dat Jojo Moyes een geweldige vertelster is, daar was ik al van overtuigd. Met ‘Sterrengever’ bevestigt ze dit alleen maar.

Meer recensies van Saar Thaets