Boeiende toevoeging aan de oorlogsliteratuur

Saar Thaets Saar Thaets
27 mrt 2020

'Waarom moet ik u tegen jou zeggen' gaat over een Nederlands gezin in de Tweede Wereldoorlog. Zij is eigenlijk afkomstig uit Duitsland. Hij is actief in het Verzet. Haar afkomst en zijn activiteiten hebben invloed op het hele gezin en hoe ze de oorlog meemaken. In het eerste deel van het boek volg je zowel Minnie als Douwe tijdens het laatste oorlogsjaar. Door allerlei omstandigheden neemt de afstand tussen hen beiden toe. Hoe gaan ze hier als koppel mee om? Het tweede deel zoomt verder in op het leven van Minnie na de oorlogsjaren. Hoe gaan haar kinderen om met wat er in de oorlog is gebeurd? Wat wordt doorgegeven aan de kleinkinderen?

Karin Driegen vertelt ons op treffende wijze het verhaal van deze twee mensen. Hoe misverstanden kunnen zorgen voor levenslange schuldgevoelens. Hoe de oorlog mensen persoonlijk trof. Hoe ook een eenling een verschil kan maken in een wereld waar anderen al lang opgaven.

Het verhaal komt traag op gang, omdat Karin de tijd neemt om jou haar personages voor te stellen. Toch weet het verhaal meteen te boeien en dat doet het ook tot het einde, omdat één vraag centraal blijft staan en je zodanig vasthoudt dat je het einde wilt kennen.

Waar het eerste deel een aantal oorlogsmaanden beslaat, gaat het tweede deel over een aantal naoorlogse jaren. Het was even wennen aan de sprongen in de tijd die plots gemaakt werden, maar als je daar eenmaal aan gewend bent, gaat het weer als een trein.

Karin heeft een vlotte schrijfstijl die je van begin tot einde weet te boeien, maar je ook echt weet te raken.

Uitgebreide recensie is te vinden op https://www.galabria.be/waarom-moet-ik-u-tegen-jou-zeggen-door-karin-driegen/

Meer recensies van Saar Thaets