Kan niet tippen aan zijn romans NS4A2 en The fireman
Ik ben niet zo'n grote liefhebber van verhalenbundels. Als ik verhalen wil lezen zijn daar andere mogelijkheden toe. Toch zijn er bepaalde schrijvers waar ik al de boeken van koop. Sinds NS4A2 staat ook Joe Hill op dit lijstje.
Zijn laatste bundel, met vier novelles (of korte romans zo je wil) had ik wel bijzonder gesmaakt, maar deze verhalenbundel kon mij niet helemaal bekoren. Al bij al stijgt het niveau nooit echt boven de middelmaat. Enkele verhalen zoals "In the tall grass"" (in samenwerking met zijn vader Stephen King en die ik trouwens al had gelezen) en "late returns" hebben mij wel gesmaakt. "In the tall grass" is trouwens helemaal anders dan de film, die ik ook heb kunnen smaken. "Late Returns" vind ik een bijzonder goed verhaal, omdat het concept zo interessant is, een vrouw die de toekomstige boeken van haar zoon lees en haar zoon die boeken opstuurt. Het is mijn favoriete verhaal in deze bundel.
Dat de meeste verhalen niet boven de middelmaat uitstijgen, wil niet zeggen dat Joe Hill opeens niet zo'n goede schrijver meer zou zijn, dat is hij wel, maar eerst en vooral zit je met een heleboel verhalen, die onvermijdelijk van wisselende kwaliteit zijn, anderzijds kun je in een kortverhaal maar een indruk van je schrijven geven. Het is namelijk gewoon altijd te kort. En zeker wat niet literaire verhalen betreft lees ik dan liever een uitgesponnen werk. In literaire kortverhalen gaat het namelijk om meer dan de inhoud, waardoor je het verhaal veel meer gaat beoordelen op de stijl dan het verhaal zelf, dat eigenlijk maar bijzaak is. Wel leuk dat zijn verhalen wel iets interessanter en origineler zijn dan de doorsnee thriller.
Dus al bij al, leuk om te lezen, maar niet meer. Het haalt in ieder geval niet het niveau van zijn laatste romans.