Twaalf unieke verhalen
“Meer dan alleen Auschwitz” is mijn derde boek van Kevin Prenger dat ik heb gelezen.
Prenger is hoofdredacteur artikelen van TracesOfWar.nl, het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast schrijft hij ook geregeld artikelen voor Historiek.net.
Kevin Prenger heeft met zijn boek “Meer dan alleen Auschwitz” een prettig leesbaar boek geschreven met twaalf verhalen die zeer de moeite van het lezen waard zijn. Ik heb al best wat boeken over WOII gelezen of documentaires gezien, maar toch waren veel verhalen voor mij grotendeels nog onbekend.
Zoals het verhaal over Benjamin Frenecz, deze bijzondere man was mij al bekend, maar Prenger heeft voor mij toch nieuwe informatie over hem geschreven. Heel bijzonder en terecht dat deze man een eigen hoofdstuk heeft gekregen.
Het eerste hoofdstuk gaat over de vraag in hoeverre de Duitsers zich bewust waren van de Duitse gruwelijkheden ten tijde van WOII en de periode eraan voorafgaand. Dit is een vraag die de meeste mensen vast zal bezighouden en waar we misschien nooit volledig antwoord op zullen krijgen, maar Prenger geeft met voorbeelden duidelijk aan wat waarschijnlijk wel en niet algemeen bekend was.
Prenger besteedt in zijn boek uitgebreid aandacht aan twee belangrijke plekken in Berlijn: het Joodse hospitaal en de Joodse begraafplaats Weissensee. Ik ben al een paar keer in Berlijn geweest, maar de volgende keer ga ik zeker bij deze twee historisch belangrijke plekken in Berlijn langs. Dankzij het verhaal van Prenger hebben deze locaties meer betekenis gekregen. Ik wil het nu heel graag zien en voelen.
De twaalf hoofdstukken in het boek zijn los van elkaar te lezen wat het heel plezierig lezen maakt. Er zijn niet veel verwijzingen naar andere hoofdstukken en dus kun je goed te tijd nemen voor het boek zonder bang te hoeven zijn de rode draad te missen.
Dit boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in WOII. Het is goed dat deze verhalen verteld zijn en dat meer mensen deze verhalen leren kennen.