Over slapen en níet slapen
Ik was niet op zoek naar een boek over niet kunnen slapen en slaapproblemen, maar na een artikel in de Volkskrant van Jelmer Jepsen ruim anderhalf jaar geleden, was ik toch nieuwsgierig geworden toen ik zag dat hij in maart 2022 samen met Alexander van Daele het boek “Nooit meer niet meer slapen”had geschreven over slapen en níet slapen.
Ik behoor gelukkig niet tot de groep mensen die zichzelf een slechte slaper noemt. Natuurlijk lig ik ook wel eens te draaien, maar over het algemeen slaap ik goed. Dit boek is afwisselend geschreven door een ervaringsdeskundige (Jelmper Jepsen) en door een psychiater en somnoloog (Alexander van Daele). Het boek wisselt dus praktijkervaringen af met theorie wat het heel begrijpelijk en prettig leesbaar (of in mijn geval: luisterbaar) maakt.
Er wordt in het boek voor de hand liggende en al bekende informatie gegeven (invloed van cafeïne, alcohol, slaapmedicatie etc.), maar ook voor mij nieuwe informatie. Bovendien worden er goede tips gegeven om je slaapefficiëntie te vergroten. Er worden geen gouden bergen beloofd, maar ik kan mij voorstellen dat veel adviezen in het boek praktisch goed uitvoerbaar zijn voor slechte slapers. Het is in ieder geval fijn dat er een boek is, zonder onzin, maar met handvatten om de slaap voor slechte slapers te verbeteren.