Idun Lind is een blijvertje!
Bij 22 graden onder nul wordt het lichaam van een verminkte man gevonden op het ijs. Rechercheur Idun Lind en haar collega Tareq Shaheen onderzoeken de moord en belanden in een wereld die draait om geld, geweld en macht, en waarin jonge vrouwen als handelswaar dienen. Jaren eerder volgen we Peter en Silje, twee kinderen die onder schrijnende omstandigheden een hechte vriendschap opbouwen. Verleden en heden worden met elkaar verweven in een bloedstollende misdaadroman waarin de waarde van een mensenleven schrikbarend licht wordt bevonden.
Naar jaarlijkse gewoonte lees ik in de maand januari enkel Scandi thrillers, in dit boek komt ijskoude spanning in combinatie met een uitzichtloos bestaan tot een hoogtepunt. Idun Lind krijgt deze keer een nieuwe collega, Tareq , een rechercheur die niet meteen zijn kwaliteiten prijsgeeft.
Als een lijk wordt gevonden op het ijs, is dat het begin van een zoekocht in de onderwereld. Daar waar vrouwen als koopwaar verhandeld worden en iedereen denkt dat ze hun eigendom zijn.
Intussen vinden 2 kinderen elkaar tussen de takken van een boom, waar ze zich beide verstoppen voor hun persoonlijke vijand.
Tijdens de zoektocht naar de mogelijke dader begeven Idun & Tareeq zich op glad ijs. Ze moeten proberen door te dringen tot de kern van het probleem en bluffen zich een weg naar binnen.
Het boek is heel spannend opgebouwd en je wisselt voortdurend van perspectief, de ene keer lees je de gedachtegang van een gepeste jongen en plots sta je weer in de schoenen van een machtige pooier.
Tina N. Martin laat 2 kwetsbare kinderen een deel van het verhaal dragen om uiteindelijk samen te komen in een verbluffend einde. Het oudste beroep ter wereld toont aan dat vele kostbare levens door niemand gemist worden maar dat bepaalde keuzes verdragende gevolgen kunnen hebben.
De schrijfster opent een deurtje naar criminele milieus waar mishandeling en verminking helaas schering en inslag is. De rechten van buitenlandse vrouwen die verkocht worden betekenen niets meer.
Ik raad zeker aan om de boeken op volgorde te lezen zodat je geen belangrijke details mist.
Ik heb weer volop genoten van dit 2e deel, waar de keiharde realiteit verzacht wordt met een vleugje romantiek.
Bedankt @awbrunathrillers voor het recensie exemplaar
Bedankt @awbrunathrillers voor het recensie exemplaar