Elk deel overstijgt het vorige!
Een inbraak op het kasteel, diefstal van kostbare iconen, Alex’ vader dood in een fauteuil, alles wijst op een hartaanval. Sinds Alex’ terugkeer naar Zuid-Limburg kent hij geen moment rust. Het duurt even voor Alex genoeg focus heeft om zich op een nieuwe cold case te storten. Een moord uit 1974 op de moeder-overste van een katholiek meisjesinternaat. De veroordeelde, die altijd heeft ontkend, heeft zich in datzelfde jaar in de gevangenis van het leven beroofd. De dader loopt nog steeds vrij rond. Bijna 50 jaar later besluit de moordenaar dat de vergelding pas compleet is als er nog één iemand de dood in wordt gejaagd
Ik was meteen enthousiast toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan deze vooruitleesactie. Het 1e boek "De terugkeer" was dan ook een sterke binnenkomer en zette meteen de toon voor "De Mergelland moorden". Ik vloog doorheen het boek dat zoveel verschillende stijlen in zich heeft.
In dit 2e deel bekomt het coldcaseteam nog van de nasleep van de ontvoeringen van jonge vrouwen. Terwijl er een onderzoek loopt naar Alex als schutter wordt hij met een andere tragedie geconfronteerd. Er werd ingebroken bij zijn ouderlijke huis, kostbare kunstwerken werden meegeroofd en het hart van zijn steenrijke vader liet het afweten.
Als zoon van ... moet hij zich buiten het onderzoek houden en vertrouwen in de expertise van een andere inspecteur. Als Binders de belangrijkste getuige wil verhoren komt de grote broer in Alex naar boven. Het vermoeden dat zijn zusje Emmie de overvallers heeft gezien en aanwezig was ten tijde van de overval geeft hem de rillingen.
Michael Berg schetst Alex als een knappe stoere politieman, die weinig voeling heeft met het overlijden van zijn vader. Hij drinkt en neemt medicatie om de scherpe randjes er af te halen maar de ontwapende Emmie is eigenlijk zijn grootste medicijn.
Als hij een berg geld, een kasteel en verschillende kunstwerken erft duikt hij in de dossiers van zijn vader. Gaat het hier om crimineel geld en zijn er oude klanten die nog een rekening willen vereffenen?
Machteloos toekijken, dat is niet aan Alex besteed maar ook niet aan Petra ... die in het katholieke meisjesinternaat Regina Mater een jaar verwijderd is van de vrijheid. Ze probeert alles op alles te zetten om na het eindexamen uit te vliegen, liefst zo ver mogelijk verwijderd van haar ouders én moeder-overste.
Maar eerst moet ze biechten, want er is veel dat Gods oog niet ziet...
Spanning, liefde, familiebanden, afpersing en wraak ... het zijn vele thema's die de auteur op je afvuurt. De ene al wat dieper dan de andere. De humor zit soms in kleine details maar zorgt toch voor enige luchtigheid in het sombere bureau.
Op het einde staat de deur op een kier voor het 3e deel "De finale" die voorjaar '26 verschijnt.
Bedankt @ amboanthos voor het digitale recensie exemplaar
Maar eerst moet ze biechten, want er is veel dat Gods oog niet ziet...
Bedankt @ amboanthos voor het digitale recensie exemplaar