Psychologie en spanning gaan hand in hand !

Het geordende leven van Mia wordt bruut verstoord als haar broer Max een onthullend boek publiceert over hun jeugd. Max was het lastige kind dat altijd alle aandacht opeiste en het gezinsleven ontwrichtte. Voor Mia voelde het als een bevrijding toen hun ouders hem naar een internaat stuurden, het beruchte St. Bartholomew’s. Ze had geen idee welk wreed regime haar broer daar te wachten stond, en eigenlijk wil ze dat nog steeds niet weten. Om aan het boek – en de waarheid – te ontsnappen reist Mia naar haar geboortegrond, Tasmanië. Daar stuit ze op de duistere erfenis van St. Bartholomew’s, dat opnieuw in de belangstelling staat. Terwijl ze op onderzoek uitgaat, raakt Mia verstrikt in een web van manipulatie en leugens. Een duister geheim dringt zich met geweld naar de oppervlakte.

Marion Pauw had mij in haar eerder werk meteen beet, ik werd gepakt door haar vlotte pen en de boeken bleven altijd even nazinderen. Tijdens ons weekendje Amsterdam sprong "Jij bent het licht" mij al snel in het oog in de prachtige boekhandels die de stad rijk is.

Mia kleurt altijd binnen de lijntjes, het kind die altijd de juiste keuzes maakt en aan ieders verwachtingen voldoet. Maar dan heb je Max, de rebel, de jongen die zich steevast in nesten werkt. Op een dag komt er geen scheldtirade meer ... want hun ouders hebben beslist dat Max weggaat.

Terwijl Mia geniet van de liefde & zorg van de buurvrouw, de prachtige natuur in Tasmanië en de heerlijke zorgeloosheid dat elk kind verdient gaat het er in St. Bartholomew’s een pak ruwer aan toe. Max leert al snel dat dit geen school is waar hij aan zijn toekomst kan werken maar dat het erop aankomt dat je leert te overleven.

Jaren later wil Max zijn verhaal delen met de wereld en de waarheid vertellen over zijn tijd binnen de muren van het gerespecteerde internaat. Mia ziet dit als een zoveelste schreeuw om aandacht en is niet van plan om het boek te lezen. Toch reist het met haar mee richting haar geboortegrond en kan ze het gewicht van haar jeugd niet langer negeren.

Marion Pauw zorgt voor een treffend tegenwicht, want je krijgt zowel het perspectief van Mia als van Max mee. De levens van beide kinderen konden niet meer van elkaar verschillen en ze keken elk door een andere bril naar hun disfunctioneel gezin.

Die complexe relaties, het gevoel van niet gewenst te zijn en de coping mechanismen die kinderen in nood zichzelf aanleren worden zo beeldend neergeschreven. Psychologie, trauma en spanning gaan hand in hand in dit boek en lijken pijnlijk echt.

Marion Pauw ademt Tasmanië en dat voel je op elke bladzijde, ze kent de natuur en de daarbijhorende uitdagingen. Typische feiten zoals de roadkill en de allesoverheersende vochtigheid maar het boek getuigt ook van een diep respect voor de eerste bewoners van de streek "De Aboriginals". Heel fijn dat een stukje Marion zo vervat zit tussen de regels van dit boek.

Wat ik meeneem uit "Jij bent het licht" is dat kinderen met de juiste aanpak én als er iemand onvoorwaardelijk in ze gelooft ... kunnen stralen door het licht dat je in hen ontsteekt.

Bedankt @vbkbelgie voor het digitale recensie exemplaar

Meer recensies van ssst_just_one_more_chapter

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.