Een blaffende inspecteur zoekt naar een speld in een hooiberg ...

Vijf jaar geleden liep in een dorpje net buiten Örebro de twintigjarige Vera Bark weg van haar vrijgezellenfeest. Daarna werd ze niet meer gezien. Sindsdien loopt haar vader, rechercheur Kristoffer Bark, kilometer na kilometer langs het Hjälmarmeer, op zoek naar zijn dochter. Hij gaat ervan uit dat Vera verdronken is, maar de onzekerheid blijft aan hem knagen. Drie jaar na Vera’s verdwijning verdwijnt in dezelfde omgeving een jonge verpleegkundige. Het onderzoek levert niets op en wordt daarom afgesloten, maar Kristoffer Bark heeft zijn bedenkingen en besluit de zaak te heropenen. De vermiste vrouw lijkt namelijk sterk op zijn dochter. En al snel realiseert Kristoffer zich dat er veel meer connecties zijn dan hij in eerste instantie had gedacht.

Een nieuwe serie van de Zweedse bestsellerauteur Anna Jansson, over politie-inspecteur Kristoffer Bark in Örebro, in het hart van Zweden. En zijn naam zegt het al, Kristoffer kan een blaffende hond zijn maar onder de lagen rouw en verdriet zit een goed hart.

Tegen beter weten in blijft Kristoffer fanatiek de omgeving afspeuren op zoek naar zijn verdwenen dochter Vera . Hij onderzocht alles al eens maar kan er niet mee ophouden uit angst dat hij iets over het hoofd heeft gezien. De buren kennen zijn verhaal maar houden afstand van de chagrijnige gekke politieman. Zijn verdriet is een bodemloos vat en net zoals bij zijn ex vrouw overspoelt het hem op alle mogelijke momenten.

Hij maakt gebruik van zijn positie in het cold-case team om een zaak te heropenen van een ander verdwenen meisje. Hoe dieper hij zoekt hoe meer hij er van overtuigd raakt dat er een verband bestaat, aangezien Camilla en Vera zo goed op elkaar lijken.

In dezelfde omgeving twijfelt een jonge vrouw aan haar relatie, is de bezorgdheid van haar vriend iets te giftig of wil hij haar alleen maar beschermen? Zijn controle doet haar beslissingen nemen die ze niet meer kan terugdraaien. Waarom moeit iedereen zich met haar?

Het Zweedse kleine dorpje bestaat uit oude vrienden, ex collega's en familieleden die hun schuld moeten aflossen en jaren geleden besloten om te zwijgen over wat ze weten. Frustraties van toen borrelen nog steeds onder de oppervlakte. Elk personage wordt goed uitgewerkt maar vooral de intensiteit rond Kristoffer is treffend.

In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen en mijn kritische blik los te laten, maar na verloop van tijd stoorden de schoonheidsfoutjes me minder. Er kwamen veel clichés voorbij, wat voor weinig vernieuwing zorgde.

De vertaling zat op bepaalde momenten niet helemaal goed of het eerste stuk was gewoon minder vlot geschreven. Ik miste een mooie beeldspraak die wat leven in het verhaal brengt, gelukkig maakte de droge humor van Kristoffer veel goed.

Er zijn betere Scandi crime reeksen maar Anna Jansson weet wel elk personage een verdacht kantje te geven waardoor je meermaals denkt de dader ontmaskerd te hebben. Maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg ...

Bedankt @boekerij @uitgeverijlannoo voor het recensie exemplaar

Meer recensies van ssst_just_one_more_chapter

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.