Hét zomerboek van 2023 !
Elyse Friedman - De opportunist
Drie erfgenamen, een verloofde. Wie gaat er het verst voor het familiefortuin?
Dat haar steenrijke vader zich heeft verloofd met zijn bijna veertig jaar jongere verpleegkundige doet Alana Shropshire niet zoveel. Jaren geleden heeft ze alle banden met haar familie verbroken, en als alleenstaande moeder heeft ze wel andere dingen aan haar hoofd. Tot haar twee broers, beiden werkzaam in het familiebedrijf, Alana plotseling bellen met het dringende verzoek hun vader te helpen ‘beschermen’. Of eigenlijk om het familiefortuin te beschermen, vermoedt Alana. Ze laat zich overhalen en vliegt naar het resort waar haar vader verblijft. Daar raakt ze verstrikt in een web van leugens en geheimen. En dan verdwijnt tot overmaat van ramp een van de familieleden spoorloos…
Ik had dit boek nog niet gespot in de boekhandel maar toen Annelies Dyck het "de beachread van 2023" noemde en het mij toestuurde wist ik dat dit weer zo'n verborgen pareltje zou zijn. Dit boek leest als een aflevering van een populaire soap, het speelt zich af in The World Of Rich And Famous met flitsende wagens, een villa met zwembad en iedereen lijkt botox knap en heeft het gemaakt in het leven.
Alana, daarentegen ... is dat familielid die zich hier bewust van gedistantieerd heeft. Ze leeft een sober leven met haar chronisch zieke dochter en niets zou vermoeden dat ze de dochter is van een miljonair.
Het boek leest heel makkelijk en meeslepend, je raakt gecharmeerd door Alana en ik stelde mezelf vaak de vraag "wat zou ik doen moest mijn vader huwen met zijn 40 jongere verpleegster?" Zonder dat je erg in hebt wordt de spanning opgevoerd en wordt de luchtige zomer roman plots een verhaal vol intriges en familiegeheimen.
De meeste mensen zijn gevoelig voor geld dus smeden de broers een plannetje. Rijkdom en macht stijgt hen naar het hoofd, waardoor Alana's familieleden zich van hun lelijkste kant laten zien. Maar niet iedereen laat zich afpoeieren door een gulle gift.
Dit is weer zo'n boek dat ik persoonlijk niet zou hebben opgepakt en die mij tijdens de eerste hoofdstukken eerst wat oppervlakkig leek. Maar vergis je niet, deze Canadese schrijfster laat The Bold And The Beautiful 2.0 op je los.
Trouwt vader Shropshire met de jonge maar slinkse Kelly of vallen er nog letterlijk lijken uit de kast ? Het ontrafelen van alle familiegeheimen gebeurt heel gefaseerd, de schrijfster geeft niet snel al haar plottwisten prijs. Ik moest toch even slikken gezien de hardheid van het onderwerp en Elyse Friedman doet je er toch eens over nadenken, dat dit uiteindelijk in elke familie kan gebeuren, ongeacht rijk of arm.
Zo, die tips van Annelies Dyck zijn dus de moeite, al voor de 2e x ontpopt een boek van een onbekende schrijfster.zich tot een heerlijke leeservaring. Ik ga er blind in nu en hoop nog veel van dit moois te lezen.
Bedankt @harpercollinsvlaanderen @anneliesdyck voor het recensie exemplaar.