Ruimte als literair experiment
Perec hoort tot een stroming in de literatuur die in Nederland nog het best te vergelijken is met Battus. Voor een lezer is dat een bijzondere ervaring: je bent onderdeel van een literair experiment en wordt meegenomen in de gedachtenkronkels van de auteur.
In Ruimten Rondom zien we een auteur die met de nodige humor en zelfspot zich beweegt van de kleinste ruimte waar hij mee te maken heeft, het papier, tot de grootste ruimte, het heelal. Het idee ruimten te beschrijven leeft al langer bij Perec; in Ruimten rondom beschrijft hij tussen neus en lippen door een tweetal andere experimenten, waarvan er één - zo weten we 40 jaar later - als literair werk nooit het levenslicht zou zien.
De betekenis van de verschillende ruimten wordt bepaald door de persoon in die ruimte. Dat is althans één van Perecs uitgangspunten. Wat volgt is een ontdekkingsreis langs die ruimten, vol met citaten en gezichtspunten van andere auteurs, die deels grappig en deels surreëel zijn. Als literair experiment (waarom noemt Hebban dit non-fictie?) uitermate geslaagd!