Geld stinkt

Swen Zuiderwijk 31 januari 2026
Een roman over geld, boete en zusterschap klinkt niet heel erg sexy en dat maakte dat ik steeds uitstelde dit boek te lezen. Toen ik eenmal begon, was er geen houden meer aan. Dat komt al gelijk doordat Bervoets haar hoofdpersoon Ellie de ruimte geeft een groep aan te spreken en dat in de eerste bladzijden meteen wordt duidelijk gemaakt dat er nog een hoofdpersoon is, Freya.
Ellie is van het type 'niet heel bijzonder, niet geliefd en niet knap', terwijl Freya precies het tegenovergestelde is. Ellie ziet Freya als de reddingsboei uit haar jeugd, waarin ze af moest rekenen met een dronken moeder. Dat gaf haar een minderwaardigheidscomplex en een sterke wil te overleven.
Als Freya na jaren weer contact zoekt en hulp vraagt, ziet Ellie dat als een manier haar terug te betalen. Ze openbaart haar geheim: haar beleggingsapp Matador. Al snel gaat Freya aan de haal met de tips die Ellie geeft: ze 'verkoopt' de tips, waardoor een groep voornamelijk vrouwen die geïnteresseerd zijn in Freya's verhaal, met elkaar aandelen koopt in een bijna failliete wijnboerderij, met als doel er, tijdens een short squeeze ontzettend veel geld mee te verdienen.
Dat de groep beleggers in een onderneming stappen die hen ziek maakt, is dan nog niet bekend, maar al gauw blijken leden van de groep allerlei klachten te krijgen. Vaak lijken die een uitvergroting van een trauma uit het verleden: alsof je door je trauma heen moet voor je je slag kan slaan. Dat dit mis gaat, is al vanaf bladzijde 1 duidelijk, maar hóe het misgaat is een verhaal dat Bervoets fantastisch weet op te bouwen. Naast een verhaal over trauma's is dit boek ook een aanklacht tegen de wereld van het snelle geld, waar dromen gebouwd worden op aannames en het aan het eind nogal wat reflectie vergt om in te zien wat je eigen rol in je ondergang is. Een goed boek!

Meer recensies van Swen Zuiderwijk

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.