Ver weg en dichtbij

Swen Zuiderwijk 10 januari 2026
In 'Wilde zwanen, drie dochters van China' neemt Jung Chang ons mee in een tijd waarin in China bloedvergieten omwille van een ideologie aan de orde van de dag waren. Het beklemmende van dit boek is dat Chang weergaloos beschrijft hoe in een volk dat van tradities en ongeschreven regels aan elkaar hangt, een kleine elite een beslissende drempel op het leven van velen kon drukken. Indrukwekkend is de manier waarop ze beschrijft hoe haar vader, overtuigd lid van de communistische partij, aan het eind van zijn leven beseft dat - hoe goed hij het allemaal bedoeld heeft - zijn gezin last zal blijven houden van zíjn voorgeschiedenis. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.
Het boek geeft een beeld van hoe het allemaal zo heeft kunnen gaan. Hoe Mao en de zijnen jarenlang een volk zodanig hebben geïntimideerd, dat zelfmoord soms als eervoller dan doorleven werd beschouwd. Het geeft tegelijkertijd een verklaring waarom dergelijke uitwassen, maar ook nieuwe uitwassen in de moderne tijd, zo snel wortel kunnen schieten in een maatschappij. Daar waar de leugen regeert, heeft de waarheid het zwaar.

Meer recensies van Swen Zuiderwijk