De mensheid. Raarder wordt het niet.
Of: 'De mensheid was toch een klein beetje fantastisch'. Als aan het eind van het boek Kat en Abel een slogan proberen te verzinnen voor de mensheid, op een planeet waar behalve zij iedereen in een dier is veranderd, komt de positieve Abel niet verder dan de slogan in de titel, terwijl de alto Kat juist met de positievere slogan op de proppen komt.
'Albatros' is een bijzonder boek om meerdere redenen. Ten eerste omdat het op tamelijk eenvoudige wijze alle conflicten in de huidige wereld op de kaart zet. Abel, zuideling, en Kat, noorderling, leren elkaar kennen als hun directe omgeving in dieren veranderd is, en ze beide zoeken naar hulp om te overleven. Ze besluiten hun verschillen als inwoners van vijandige landen aan de kant te zetten en naar zee te trekken. In het pact dat ze sluiten praten ze niet over de oorlog; daarnaast is Kats dagboek verboden terrein voor Abel.
Tijdens hun reis lukt dat niet helemaal. We leren dat de zuidelingen keiharde represailles hebben uitgevoerd, en dat dat de noordelingen dwong tot terroristische acties. De verliezen zijn groot geweest en raakten ook Abel en Kat. Het heeft Kat gemaakt tot iemand die het vertrouwen in de mensheid compleet verloren heeft, terwijl Abel veel naïever in de wereld staat. Komt bij dat Abels vaders, veranderd in een hond, met de twee jongelingen de reis aanvaardt.
Einddoel van de reis is Mariposa, de kust, maar gaandeweg ontdekken we dat de reis symbool staat voor het volwassen worden van de twee. Kat, iets ouder en pittiger, waakt over Abel, maar is ook kritisch op zijn gedrag. Abel leert langzaamaan haar gedrag waarderen, ook al gebruikt ze zijn teddybeer voor onmogelijke geintjes.
Eenmaal aangekomen aan de kust, besluiten ze een tijdscapsule te begraven, en wat daarna gebeurt zul je toch echt zelf moeten lezen.
Goldewijk schrijft een fantastisch boek, waarin hij in stijl en zinsbouw zijn jonge lezerspubliek serieus neemt, moeilijke thema's als oorlog en dood niet schuwt, en een fantastisch verhaal neerzet, met een eind dat een zweem heeft van het eind van de Spielbergfilm AI, maar dan levensechter, origineler, en ontroerender.
Als je dit boek niet leest, mis je te veel.
Als je dit boek niet leest, mis je te veel.