Heel mooie young adult die me deed wegdromen!

the.belgian.bookworm the.belgian.bookworm
4 apr 2026

De jonge America Singer wordt uit haar vertrouwde leven geplukt wanneer ze wordt gekozen voor De Selectie. Prins Maxon nodigt 35 meisjes uit verschillende kastes (klassen / lagen van de bevolking) uit om te strijden om zijn hart, en de kroon. America - uit kaste 5 - ziet dat helemaal niet zitten: ze is gelukkig thuis, bij haar familie en haar zusje May… én bij haar geheime vriendje Aspen. Maar Aspen, die uit de lagere zesde kaste komt, gunt haar een betere toekomst in een hogere kaste. Hij overtuigt haar toch om deel te nemen, en misschien duwt hij haar zo wel recht in de armen van prins Maxon.

💭 Veel lezers ontdekten dit boek in hun echte YA‑days, maar voor mij was het de allereerste keer. En ik snap helemaal waarom zoveel mensen verliefd zijn op dit verhaal. Het leest heerlijk vlot, en hoewel dit het eerste deel van een trilogie is, voelt het absoluut niet als een lange introductie. Er gebeurt genoeg om je helemaal mee te slepen.

America vond ik een heel likable en sterk personage. Ik vond het prachtig hoe ze in het begin niets van Maxon moet weten, maar door haar frustratie over Aspen toch openstaat voor een onverwachte vriendschap met de prins. De dynamiek tussen de meisjes - vriendschappen, rivaliteit, kleine intriges - en de inkijk in de verschillende kastes geven het verhaal een fijne, constante spanning. De mooiste momenten vond ik vaak wanneer America een band opbouwde met haar kamermeisjes. America is door de selectie gestegen van kaste en staat dus veel hoger in rang dan dienstmeisjes uit kaste 6, maar ze blijft trouw aan zichzelf en sluit de meisjes in haar hart - prachtig om over hun vriendschap te lezen.

De plot houdt je aandacht vast van begin tot eind. Boek 1 voelt niet als een opwarmertje voor deel 2, maar als een verhaal dat perfect op zichzelf staat, terwijl er toch net niet genoeg gebeurd en je dus superbenieuwd blijft naar hoe het verdergaat.

✨ Dankjewel Uitgeverij Lannoo en Best of YA Books voor deze prachtige Nederlandstalige editie. Het boek is echt een pareltje! Ze krijgt een heel mooi plekje in mijn kast.

Meer recensies van the.belgian.bookworm