De onmogelijke keuze

Veronique van De Koukleumpjes Veronique van De Koukleumpjes
16 mrt 2024

Het verhaal begint met een proloog in 1921. Josef en Sarah zijn zojuist getrouwd. Hierna maken we een sprong in de tijd naar februari 1941. Het is oorlogstijd en Josef werkt op de universiteit. Daarnaast leer je de andere personages kennen, o.a. Josefs nicht Ingrid, die een relatie heeft met een nazi. Maar ook Michael die onderduikt bij Josef.

Josef en Michael leren elkaar steeds beter kennen en ze krijgen een steeds innigere band. Michael vertelt over zijn grote liefde Elke en hierdoor wordt Josef ook weer aan zijn verdriet voor zijn grote liefde herinnert.

Een oorlogsverhaal is eigenlijk altijd heftig en dat is dit verhaal ook, maar daarnaast is het ook een mooi verhaal. Vooral de relatie tussen Josef en Michael is mooi. Je merkt dat ze steeds dichter naar elkaar toe groeien. Ook vond ik de verandering van Josef erg mooi om over te lezen. Ook het verhaal van Hannah vond ik meeslepend. Hoe ze zich in eerste instantie op de vlakte houdt, maar uiteindelijk toch haar moed en lef laat zien. Hannah wordt als een krachtige vrouw neer gezet.

Wel merkte ik dat ik in het begin even moest wennen aan de schrijfstijl van Kelman. In het begin vond ik het boek wat afstandelijk geschreven, echter naarmate het verhaal vorderde merkte ik dat ik, doordat ik de personages beter leerde kennen, echt het verhaal in gesleept werd en niet kon stoppen met lezen.

Houd je van oorlogsverhalen? Dan kan ik alleen maar zeggen, ren naar de winkel en ga dit boek lezen.

Dit boek ontvingen wij van LS Amsterdam. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes