Niet het spannendste boek van Kiki maar wel erg boeiend
Ik las ‘Amsterdam’ geschreven door Kiki van dijk. Ik lees de boeken van Kiki altijd erg graag en het is echt even afschakelen als ik hierin begin. Dit zijn eigenlijk ook altijd boeken die ik op durf te pakken zonder dat ik de achterflap gelezen heb.
In Amsterdam maken we kennis met dierenarts Jolijn. Ze werkt in Artis. Ze heeft een relatie met Boaz en hij is bezig om hun nieuwe appartement te verbouwen. Als ze op een dag weer te laat van haar werk komt en ze zoals afgesproken naar het nieuwe appartement gaat, stort haar wereld in. Hij blijkt vermoord. Boaz blijkt geheimen gehad te hebben en hierdoor twijfelt Jolijn aan de toedracht van de moord. Als ze voor haar werk in de stadsarchieven duikt, komt ze ook andere dingen op het spoor en ontdekt ze een familiegeheim. Kan ze het geheim ontrafelen?
Het eerste hoofdstuk begint rustig. Maar aan het einde van dit hoofdstuk is de toon gezet en kan ik alleen nog maar snel de pagina omslaan. Ik wil weten wat hier gebeurd is. De spanning wordt in eerste instantie alweer meteen weggenomen want de dader is gevonden. Het eerste wat ik dacht is, dit gaat wel heel snel, maar uiteraard bleek het toch anders in elkaar te zitten. De spanning bleef wat afwezig en hierdoor had ik een tijdje het gevoel alsof ik een roman aan het lezen was. Jolijn vond ik een redelijke koele kikker die niet echt onder de indruk lijkt van alles wat gebeurd en dit komt op mij toch een beetje onrealistisch over.
Op een bepaald moment gaan we terug in de tijd, namelijk de tweede wereldoorlog. Lang blijft onduidelijk wat beide verhaallijnen met elkaar te maken hebben, maar dit wordt naarmate het verhaal vordert steeds duidelijker en hierdoor krijgt het verhaal ook een diepere laag.
Door de combinatie van beide verhaallijnen blijf ik nieuwsgierig en hierdoor moet ik gewoon verder blijven lezen. Doordat we zelf vaker in Amsterdam zijn geweest, en de beeldende schrijfstijl van Kiki, zie ik het verhaal ook echt voor mijn ogen afspelen.
De ontknoping had ik niet op die manier aan zien komen, al had ik wel het gevoel dat deze persoon (de dader) er wel eens iets mee te maken kon hebben.
Kiki weet de twee verhaallijnen goed in elkaar te laten verweven en hierdoor bleef ik aan het boek gekluisterd. Het was voor mij niet het meest spannende boek van haar hand, maar door de zoektocht van Jolijn bleef ik geboeid lezen. Ik ben ook wel benieuwd of Kiki een heel verhaal over de tweede wereldoorlog zou kunnen schrijven. Deze tijdsfase heeft ze nu reeds enkele keren terug laten komen in haar verhalen en dit doet ze elke keer op zo’n boeiende manier dat ik ook wel eens een heel verhaal over de tweede wereldoorlog van haar hand zou willen lezen.
We ontvingen dit boek van Xander uitgevers in ruil voor onze eerlijke mening. Dit beïnvloedt onze mening niet.