Vero las Er is hier niets
Deze recensie is eerder verschenen op Koukleum.nl.
Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Albert Duinkerken. We wonen zelf sinds 2018 in Schaesberg en mijn moeder is geboren en getogen in Schaesberg, dus mij leek het wel leuk om hier over te lezen. En ik ben absoluut niet teleurgesteld. De familie Duinkerken verhuisd van Drenthe naar Bochum in het Ruhrgebied (Duitsland) om daar hopelijk werk te vinden in de mijnen. En dat vinden ze ook. Johanna sluit vriendschap met haar buurvrouw en hierdoor voelt ze zich op een bepaald moment thuis in het vreemde land. Echter op een bepaald moment besluit Arend dat ze terug naar Nederland gaan omdat in Limburg de mijnen moderner en veiliger zijn dan in het Ruhrgebied. En zo komen ze in Schaesberg terecht.
Je leest over het grote gezin en de verschillende tegenslagen die ze meemaken. Zo verliezen ze enkele kinderen en worden er enkele kinderen doof geboren. Hierdoor kon Johanna zich slecht aan de jonge Arend hechten. Je leest duidelijk over de eenzaamheid in een groot gezin, de steun die de jonge Arend vindt bij een Mariabeeld, ondanks dat ze zich niet tot het rooms katholieke geloof laten overhalen.
Het geeft een duidelijk beeld hoe meer mensen zich in Limburg vestigden om hier een toekomst op te bouwen. De grote gezinnen waren in die tijd nog vrij normaal. Wat ik persoonlijk erg leuk vond om te lezen waren de herkenbare punten, zoals Leenhof, de achterstraat die tegenwoordig nog steeds bestaat, Schunck in Heerlen enz.
Wat ik soms wel verwarrend vond waren de namen. Je had de vader Arend en je had nog een zoon Arend. Op een bepaald moment was ik soms even de draad kwijt over wie het verhaal nu ging. Maar door even terug te kijken of door te lezen vielen de stukjes weer op zijn plek.
Wat ik vooral erg bijzonder vind, is dat Albert ondanks minieme aanwijzingen dit verhaal toch heeft weten te construeren tot een verhaal zo als het waarschijnlijk heeft kunnen gaan.
Het verhaal is niet alleen interessant voor de mensen die in deze regio opgegroeid zijn, maar zeer zeker ook voor iedereen die gewoon geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland en/of Limburg.