dromen die niet uitkomen
Na een gemakkelijke prooi, waarin Norman Jansen vertelt over de acties van een lovergirl en een jonge vluchteling die als slaaf moet werken, las ik nu zijn boek ‘Gevangen in dilemma’s’. Dit keer gaat het opnieuw over misstanden en wel over de jonge vluchtelingen uit Venezuela die hopen op een beter leven op Curaçao. In hun geboorteland is gebrek aan alles en Rafaely en zijn zus willen geld verdienen om dit naar hun ouders te kunnen sturen zodat ze de broodnodige medicijnen en eten kunnen kopen, zowel voor hunzelf als voor het kindje van Sharina. De jonge vluchtelingen worden onder valse voorwendselen gelokt en tegen betaling van veel geld maken ze een barre tocht over zee. Als ze dan eindelijk aan land komen, worden ze door corrupte mensen uitgebuit en tot erge dingen gedwongen. Werken ze niet mee, worden ze zonder pardon weer teruggestuurd naar huis. Naast de schrijnende ervaringen van deze twee jonge mensen maken we met een andere broer en zus kennis. Met de Nederlandse Chris, die na zijn zware opleiding uitgezonden wordt naar het Caribisch gebied en zijn zus Jeanette, die in de toeristische sector op Curaçao stage liep. Als bij een controle op de luchthaven in Curaçao drug in haar bagage wordt gevonden, belandt ze in de gevangenis. Wat doet Chris eraan om haar te helpen? Zomaar een aantal jonge mensen die zo verschillend zijn, maar toch dezelfde droom hebben, een gelukkige toekomst voor henzelf en hun dierbaren.
Opnieuw wordt het duidelijk dat Norman weet waarover hij schrijft, hij was immers ruim dertig jaar werkzaam voor de Nederlandse overheid en is een expert op het gebied van mensenhandel en mensensmokkel. Norman geeft hierin een bijzondere inkijk in deze schokkende wereld . Gebaseerd op waargebeurde feiten en deels autobiografisch vertelt hij het daadwerkelijke verhaal van verschillende slachtoffers.
De manier van schrijven is daardoor zo levensecht en waarheidsgetrouw, dat je medelijden krijgt met de vluchtelingen. Zij willen alleen maar een beter leven en vaak niet alleen voor zichzelf maar voor de achterblijvers. Vaak wordt gedacht dat vluchtelingen gelukzoekers zijn, maar dat is in de meeste gevallen echt niet aan de orde. Maar ook de naïviteit van jonge mensen die zomaar in de drugswereld terecht komen wordt verteld en je verbaast je over hun handelingen.